K pernštejnskému panství přijedou i parní lokomotivy

Nedvědice (Brněnsko) – Během tradičních Slavností pernštejnského panství se na některých vlacích, které jezdí po trati ze Žďáru nad Sázavou přes Nedvědici do Tišnova, objeví historické soupravy. Z Havlíčkova Brodu a Brna přijedou do Bystřice pod Pernštejnem i dvě parní lokomotivy „Pětasedmy“, které se minulý týden zúčastnily setkání strojů své řady v muzeu v Lužné. K vidění budou také muzejní motorové lokomotivy „Pilštyk“, „Hektor“ a „Bardotka“ a souprava motorových a přípojných vozů, které byly vyrobeny v 60. letech pro vozbu slavného expresu Vindobona.

Odjezdy parních vlaků

SLAVNOSTI PERNŠTEJNSKÉHO PANSTVÍ (3., 4. 7.):

  • Havlíčkův Brod – Nedvědice: odj. 9:04
  • Brno hl. n. – Nedvědice: odj. 9:40
  • Nedvědice – Brno hl. n.: 16:28
  • Nedvědice – Havlíčkův Brod: odj. 17:04

POSÁZAVSKÉ LINKY (3. 7.):

  • Praha-Braník – Kácov: odj. 9:46
  • Kácov – Praha-Braník: odj. 17:13

Slavnosti pernštejnského panství se tradičně konají první červencový víkend a provoz historických vlaků je jejich zlatým hřebem. Letos se cestující mohou těšit kromě mimořádných spojů s parními lokomotivami na příjezd soupravy motorového expresu Vindobona, který pojede z Prahy přes Čerčany tzv. horním Posázavským pacifikem do Světlé nad Sázavou a dále přes Nedvědice do Brna. V čele řádných vlaků se objeví dieselové lokomotivy T435.0108 a 0114 sdružení Posázavský pacifik nebo T466.0286 z muzea Českých drah. Cesta parními vlaky z výchozích stanic vyjde na 160 korun, v řádných vlacích, kde budou mimořádně nasazena historická vozidla, budou platit běžné jízdenky.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V nedvědické sokolovně nedaleko nádraží proběhne během slavností výstava modelových kolejišť, ve městě bude i řada dalších výstav, připravena jsou divadelní představení pro děti a velký revival festival. Na nádvořích hradu Pernštejna budou řemeslné dílny, tržiště řemeslníků a kupců, vojenská ležení, představí se šermířské skupiny a pěvecké soubory.

Parní vlaky pojedou také Posázavím a Plzeňsken

V sobotu vyrazí historický vlak Posázavských linek s parní lokomotivou z Prahy-Braníka po trati Posázavského pacifiku do Kácova a zpět. Kvůli poruše lokomotivy, která v čele vlaku jezdí obvykle, bude k vidění zřídka nasazovaná „Ušatá“ 464.102. Nedaleko Týnce nad Sázavou bude připravena ukázka středověké bitvy, v Sázavě bude možné navštívit Sázavskou pouť.

V akci se představí i třetí z lokomotiv, které se o minulém víkendu zúčastnily setkání v Lužné – plzeňská „Pětasedma“ 475.111 odveze do Horažďovic zvláštní vlak na Den řemesel. Do vlaků vedených parní lokomotivou bude možné během víkendu nastoupit také v Lužné nebo Turnově. V Českých Budějovicích začne celoprázdninové Jihočeské léto s parou, během kterého bude souprava vedená „Kafemlejnkem“ 310.093 jezdit na různá místa regionu.

Vydáno pod