Žalobce v „kauze Motejl“: Žádné tlaky nebyly. Šabatová kontruje

Brno/Praha - Vyšetřování nedávno zesnulého ombudsmana Otakara Motejla a jeho úřadu neprovázel žádný nátlak. Tvrdí to Vladimír Mach, který jako krajský státní zástupce na kauzu osobně dohlížel. Případ policii a podřízenému státnímu zástupci vrátil dvakrát, v obou případech kvůli údajné nedůslednosti kriminalistů. Mach tak vyvrací podezření o nátlaku, o němž včera informoval internetový deník Aktuálně.cz. Postup vyšetřovatelů nechala prověřit nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Policie podle serveru několik měsíců vyšetřovala, jak hospodaří kancelář ombudsmana pod vedením nedávno zesnulého Otakara Motejla. Případ byl těsně před Motejlovou smrtí odložen s verdiktem, že se žádný trestný čin nestal. Brněnští kriminalisté mluví o tom, že vyšetřování případu provázely zákulisní tlaky, uvedl server.

Vyšetřování kanceláře ombudsmana podle Aktuálně.cz odstartovalo anonymní udání, a to údajně poté, co Motejl loni zjara pronesl svá kritická slova na adresu některých členů údajné justiční mafie. Podstatná část udání se týkala vyplacení odchodného bývalé Motejlově zástupkyni Šabatové. Další podezření vycházela z veřejně známé kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, která ombudsmanově kanceláři vyčetla devět let staré porušení zákona o rozpočtových pravidlech.

„Jakékoliv tlaky mohu vyloučit. Chápu to tak, že je to reakce policejního orgánu na naši důslednost a náročnost vůči jejich práci,“ tvrdí Mach.

Anonymní udání přijalo brněnské krajské státní zastupitelství. Podle Vladimíra Macha nebyla jiná možnost než případ prověřit. Policie vyšetřování dvakrát odložila, dvakrát ho poté Mach nařídil doplnit nebo napravit chyby. „V prvním případě jsme shledali, že stávající dokazování je neúplné a je potřeba jej doplnit,“ vysvětluje Mach.

Napodruhé se pak byl ochoten s uzavřením případu bez vznesení obvinění ztotožnit, usnesení od policie ale podle něj obsahovalo řadu formálních vad. „Bylo zapotřebí toto napravit, respektive prověřování ještě doplnit, například lépe provést výslechy osob,“ vysvětluje dohledový státní zástupce.

Šabatová: Byla to pomsta za „justiční mafii“

Podle býválé zástupkyně ombudsmana a současné kandidátky na tuto funkci Anny Šabatové Otakar Motejl opětovné otevírání případu nesl těžce. „Myslím, že to byla pomsta za jeho veřejná vystoupeni vůči některým lidem, kteří jsou spojování s tím, co je obecně nazýváno justiční mafií,“ uvedla pro ČT Šabatová, která s Motejlem chovala vstřícný a blízký vztah. „On neříkal nic o politických tlacích. On mluvil o tom, že je to divné, že to policie odložila a pak byla znovu dvakrát opakovaně nucena otevřít,“ zmínila Šabatová.

„Jakékoliv tlaky mohu vyloučit. Chápu to tak, že je to reakce policejního orgánu na naši důslednost a náročnost vůči jejich práci,“ tvrdí Mach. „Věc byla řádně prověřena a následně státní zástupce tu věc odložil, s tím, že nedošlo k trestnému činu,“ doplnil.

Vesecká nařídila postup vyšetřovatlů prověřit

Podle Aktuálně.cz i přesto není případ zcela uzavřen. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila prověřit, zda vyšetřovatelé postupovali správně. „Cílem je odstranění jakýchkoli spekulací ohledně hospodaření kanceláře. Proto kontrolu dělá vrchní státní zastupitelství v Praze, a nikoli v Olomouci,“ uvedla Vesecká.

Prověrka postupu vyšetřovatelů je podle Ireny Válové, mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, hotová. „Mohu potvrdit, že jsme na základě pověření provedli kontrolu. Závěry jsme předali Nejvyššímu státnímu zastupitelství,“ uvedla pro ČT Válová s tím, že je nemůže zveřejnit. Dokument je prý na cestě do Brna. Konečné stanovisko zveřejní NSZ možná příští týden.

  • Otakar Motejl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1657/165625.jpg
  • Anna Šabatová autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178413.jpg