Kriminalisté pomocí Facebooku dopadli dvojici lupičů

Brno - Brněnským kriminalistům se podařilo dopadnout dvojici, která koncem června přepadla pět finančních ústavů v Brně-Králově Poli. Celkem si mladíci při loupežích přišli na bezmála 120 tisíc korun. Hrozí jim až deset let vězení. K jejich dopadení pomohla sociální síť Facebook.

Pachatelé ve věku 18 a 19 let navštěvovali banky a pošty nemaskovaní. Pokladním u přepážek vždy bez komentáře podali papírek se vzkazem žádajícím vydání peněz. Hrozili v něm tím, že mají pod mikinami schovány bomby a pistole.

Uspěli ve třech případech. Smolný den měli 25. června v Kolaříkově ulici. Pokladní na poště jim nejprve řekla, že vzkaz nemůže přečíst a následně jim sdělila, že peníze nevydá. Dvojice odešla. Jeden z mladíků se ale rozhodl přepadnout nedalekou Českou spořitelnu. Vybral si v ní ale bezhotovostní přepážku, takže opět neuspěl.

Kriminalista Pavel Kříž o lupičích, kteří přepadli pět finančních ústavů (zdroj: ČT24)

Mladíci byli dopadeni díky Facebooku, kriminalistům jistý svědek sdělil, že se mu zdá jeden z pachatelů zachycený na záběrech bezpečnostních kamer povědomý. Tak dlouho pak s policisty brouzdal Facebookem, až narazili na jeho stránku s fotografiemi. „Shodou okolností tam byl na jednom snímku v tričku, v němž loupil,“ dodal kriminalista.