Šéf katedry si od univerzitní komise vysloužil pokárání. Etice se ale prý nezpronevěřil

Brno - Trochu šalamounsky dnes rozhodla etická komise Právnické fakulty Masarykovy univerzity o tom, zda jeden z jejích vyučujících porušil etický kodex. Před dvěma měsíci totiž způsobilo na fakultě poprask, když byl vedoucí Katedry občanského práva Josef Fiala nařčen, že se dopustil plagiátorství.

Odborníci z brněnské právnické fakulty, jejich kolega z Univerzity Karlovy nebo soudce Ústavního soudu. Ti všichni se dnes zabývali podezřením z plagiátorství, které se vznášelo nad někdejším vedoucím Katedry občanského práva Josefem Fialou.

Fiala si problémy způsobil, když znovu vydal článek starý dvacet let. Původně ho sepsal společně s kolegou, po dvou dekádách se však pod něj podepsal už jen on sám. Závěr komise? Fiala nepochybil, přesto jeho postup není bez vady.

Proděkan Právnické fakulty MU Petr Mrkývka o rozhodnutí etické komise (zdroj: ČT24)

„Komise shledala jako přípustné opakované publikování prací s tím, že by bylo vhodné čtenáře upozorňovat na to, že se jedná o opětovné publikování. Totéž se týká případů spoluautorství,“ popsal závěry komise proděkan Právnické fakulty Masarykovy univerzity Petr Mrkývka. „Nemohlo dojít k porušení etického kodexu. Diskutovaný případ se odehrál v době před přijetím etického kodexu Masarykovy univerzity, a proto podle něho nelze postupovat,“ doplnila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Případ problémových diplomek je dořešen „napůl“

Další problémy Fialovi způsobila diplomová práce jedné z jeho studentek a rigorózní práce druhé. V obou dlouhé úryvky z jiných textů, ovšem špatně citované. Obě napsané a obhájené pod vedením právě Josefa Fialy. Podle Fialových oponentů jasné případy plagiátorství, práce byly navíc údajně obhájeny přinejmenším zvláštním způsobem. „Celý průběh obhajoby nebyl standardní, protože mi bylo vzato slovo, když jsem se pokoušel dotazovat na otázku plagiátorství,“ popsal obhajobu před dvěma měsíci oponent jedné z prací Ivo Telec.

„Případy, kdy měl Fiala pomáhat svým studentkám, řeší jiné školní orgány. V případě rigorózní práce Niny Rýdlové už dokonce rozhodly. Práce jako celek není plagiát, ale v inkriminované části byla vědomě neoprávněně parafrázována část cizího textu,“ doplnila Fojtová. To ovšem podle komise ani profesor Fiala, ani oponenti práce nemohli odhalit.

Josefa Fialu hned po vypuknutí aféry děkanka odvolala z funkce vedoucího katedry. Vyjádření jeho samotného se České televizi dnes sehnat nepodařilo, mluvit nechtěl ani jeho oponent Ivo Telec. Rozhodnutí etické komise teď putuje na stůl děkanky fakulty. „Další řízení už bude mít paní děkanka po svém návratu z dovolené,“ vysvětlil proděkan Mrkývka. To bude v pondělí 19. července. Do té doby zůstane Fiala řadovým profesorem Právnické fakulty.

  • Masarykova univerzita čelí plagiátorskému skandálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1645/164426.jpg
  • Josef Fiala autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1785/178494.jpg
Vydáno pod