Boskovický festival vstoupil do dospělosti. Osmnáctý ročník dnes startuje

Boskovice - Dnes odpoledne startuje výjimečná kulturní akce, která již po osmnácté přiláká do Boskovic na Blanensku především milovníky alternativní hudby. Festival pro židovskou čtvrť s názvem Boskovice si klade za cíl zviditelnit tamní unikátní památkovou zónu – židovskou čtvrť. Právě proto se velká část programu věnuje tematice židovství.

Ve čtyřech dnech ovládne festival prakticky celé město. Organizátoři připravili několik scén, například v amfiteátru letního kina, v synagoze, v evangelickém kostele, na hradě, v městském kině, v muzeu, v sále Sokolovny a na dalších místech. Jednotlivé scény se navzájem neruší a každá z nich má své zaměření a atmosféru.

Návštěvníci mají možnost se přímo seznámit s Boskovicemi, jejich památkami a historií. Veřejnosti je během festivalu přístupný i židovský hřbitov. Historii i současnost města přiblíží návštěvníkům festivalové noviny. Samotný festival pak nabídne návštěvníkům zajímavosti jak z hudební, tak z divadelní a filmové scény, výstavy, autorská čtení a spoustu dalších počinů.

Vstup Evy Lípové z festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích (zdroj: ČT24)

Kompletní program boskovického festivalu

najdete ZDE

Letošní už 18. ročník festivalu zahájí dnes v podvečer klezmer band Trombenik. Energie, se kterou pětice mladíků vystupuje, nenechá nikoho na pochybách o inspiraci a zálibě v této hudbě. Zpívá se v angličtině a v jazyku jidiš. Na festivalu se dále představí například izraelská skupina Midnight Peacocks hrající circus-core,tedy hudbu na pomezí hard-core, orientální hudby a kabaretu. Dalším lákadlem jsou energií nabití WWW, kteří byli jednou z prvních rapových kapel u nás a spoluvytvářeli též základy místního graffitti, breakdancové a turntablistické scény. Českou hudební scénu zastoupí hudební legenda Vladimír Mišík, Tata Bojs, reggae kapela Švihadlo, Živé kvety, Trabant a největší objev loňského ročníku šumperského festivalu Blues Alive – duo Abigail Ybarra.

Nejen hudba, ale i divadlo nebo film

V blízkosti hradu a v prostoru farské zahrady se návštěvníci mohou těšit na pestrou divadelní nabídku. Na filmové scéně v kině Panorama budou k vidění filmy Vojtěcha JasnéhoTouha, Všichni dobří rodáci a připraveny jsou i tematické bloky dokumentů a krátkých filmů Společnost Film a sociologie uvádí, Zločiny komunismu (dokumenty Neznámí hrdinové), Bez paměti žilo by se lépe (Vzkaz Václava Havla, Charta 77 –třetí část), Filmové školy uvádějí a další. Sobotní den bude patřit slovenskému filmu.

Specialitou boskovického festivalu je pokrytí celého areálu signálem WiFi. Všichni návštěvníci tak mohou sledovat on line přenosy z jednotlivých scén, přestože nejsou přímo na místě. Na pořádání festivalu se podílí jak boskovická radnice, tak řada místních podnikatelů, škol a dalších institucí.

Festival, který si vzal za cíl zachránit židovskou čtvrť

Od konce 80. let vznikaly v Boskovicích občanské aktivity směřující k záchraně jedinečné urbanistické památky města – židovské čtvrti, které hrozila likvidace. Od roku 1993 pořádá sdružení Unijazz v Boskovicích ve spolupráci s řadou místních organizací několikadenní letní festival. Akce, s původním podtitulem „pro zachování a obnovu židovské čtvrti“, měla za cíl upozornit média a širokou i odbornou veřejnost na existenci tohoto architektonického unikátu a na neutěšený stav, v jakém se nachází, zabránit tak jeho likvidaci a přispět k obnově. V současné době likvidace památky dávno nehrozí a od počátku 90. let se podařilo mnohé a některé opravy se zdařily právě díky festivalu. V Boskovicích jsou například opraveny fasády takřka všech městských domů, v roce 2002 byla kompletně zrestaurována synagoga včetně jedinečných fresek a funguje i zvláštní oddělení muzea, které se věnuje čistě židovské historii města. Obnova čtvrti ale ještě neskončila. Stále zbývá opravit ještě asi polovinu soukromých domů a je například nutné zastavět vzniklé proluky, které ohrožují okolní zachované domy.

Vydáno pod