Aerační věže samy o sobě přehradu od sinic neochrání, ukázaly první testy

Brno - Takzvané aerační věže, které mají za úkol pročistit vodu v Brněnské přehradě, prošly posledním týdnem testování. Podle vědců celkem dvacet zařízení pracuje optimálně, na celou přehradu ale v boji proti sinicím nestačí. Hygienici už také ohlásili zhoršenou kvalitu vody v nádrži. Vodohospodáři proto od pondělí chystají další opatření. Budou srážet síranem železitým fosfor, kterým se sinice živí, a který do Brněnské přehrady přitéká z povodí řeky Svratky.

Asi dvacítku aeračních věží zprovoznila specializovaná firma v přehradě koncem května. Přístroje, které jsou v hloubce tři metry pod hladinou, mají promíchávat a probublávat vodu a vytvářet tak nepříznivé prostředí pro sinice, aby se nemohly masově množit.

„Máme dva typy věží. Jeden typ je skutečně aerační, který dopravuje vzduch do spodních vrstev přehrady. Těch je pět. Zbylých patnáct, říkáme jim pracovně míchací, dostává vzduch z horních do spodních vrstev,“ vysvětlil Roman Sládek, manažer společnosti Asio, která provoz věží zajišťuje.

Jakub Borovec, Biologické centrum AV ČR, o dalších opatřeních čištění přehrady (zdroj: ČT24)

„Probublávání“ přehlady bude stát padesát milionů

Akce, která je dalším krokem k vyčištění přehrady, vyjde asi na padesát milionů korun. U nás se zkouší poprvé. Fungování věží zatím specializovaná firma testovala jen v plaveckých bazénech. Tento týden se dostaly věže do poslední etapy zkoušek přímo v brněnské nádrži. Výsledek? Podle vědců, kteří fungování zařízení po celou dobu sledovali, nebudou kvůli nástupu horkého počasí samotné věže proti sinicím stačit.

„Celý projekt na vyčištění brněnské nádrže je komplexní. To znamená, že je závislý na mnoha faktorech. Samotné aerační věže, jakkoli je to významné opatření, masovému rozvoji sinic nezabrání, maximálně ho omezí,“ řekl Jan Hodovský, který drží nad projektem odborný dozor.

Další krok: Sinice je potřeba nechat vyhladovět

Podle biologů nestačí jen bojovat se sinicemi přímo v nádrži, ale je třeba řešit také zdroj jejich obživy. Do přehrady totiž neustále přitéká z povodí Svratky velké množství fosforu, kterým se sinice živí. Jeho přísunu se teď vědci pokusí zamezit. „V pondělí 12. července začneme s dalším opatřením, koagulací. Fosfor budeme na přítoku srážet síranem železitým,“ dodal Hodovský.

Zda to pomůže a pro letošní léto přehradu uchrání od masivního rozvoje sinic, ale neumí říct ani sami vědci. „Otázka budoucího vývoje je spekulativní. Můžeme očekávat, že obě opatření by mohla ovlivnit kvalitu vody, ale říct to v tuto chvíli je hodně předčasné,“ řekl biolog, zapojený do projektu, Jakub Borovský.

Vědci: Všechno jsou to pokusy. Zkušeností je nedostatek

Podle odborníků jsou jednotlivá opatření v podstatě spíše pokus. Stále tak platí, že dokud se nevybuduje v povodí Svratky systém kanalizace a čističek, nad čistou vodou v Brněnské přehradě bude stále viset otazník. V tuto chvíli má podle posledních měření hygieniků voda v Brněnské přehradě zhoršenou jakost. Což je poslední stupeň, kdy je ještě koupání možné bez zdravotních rizik. Vodě by se ale měli vyhnout těhotné ženy, alergici a citliví jedinci.