Moravský Krumlov se loučí s epopejí koncertem. Studenti chystají protesty

Moravský Krumlov - Se Slovanskou epopejí se dnes slavnostně rozloučí město Moravský Krumlov. Dvacítka pláten namalovaných Alfonsem Muchou a darovaných českému národu po skoro půl století opustí krumlovský zámek a zamíří do Prahy.

Koncert pro Slovanskou epopej

19 hod., zámek Moravský Krumlov

Recitál sólistky Varšavské opery Anny Mikolajczyk s doprovodem Edwarda Wolanina.
Můžete se těšit na hudební perly skladatelů Karola Szymanowského, Fryderyka Chopina, Georga Fridricha Handela.

Čtyřicet sedm let visela plátna Slovanské epopeje na moravskokrumlovském zámku. Tento týden je pro ně poslední. Už jen do čtvrtka je veřejnost bude moci zhlédnout, v pátek se začne balit a stěhovat veledílo do Prahy. Aby se Krumlov se svou největší turistickou atrakcí náležitě rozloučil, pořádá dnes koncert na rozloučenou - poslední v epopeji. „Koncert pořádáme na poctění Slovanské epopeje, na zvýraznění jejího ducha a zároveň je to derniéra výstavy v Moravském Krumlově,“ vysvětluje místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

O stěhování bylo rozhodnuto letos v dubnu. Do té doby Praha pravidelně Krumlovu výpůjčku prodlužovala. Zvěsti, že má epopej Krumlov opustit, vzbudily mezi lidmi obrovskou vlnu zájmu. Na expozici se za tři měsíce přišlo podívat více lidí, než v jiných letech za celý rok. „Normálně chodilo 25 tisíc návštěvníků za rok, loni jsme měli rekord 35 tisíc. A letos nám od začátku sezóny přišlo už 22 500 lidí,“ vypočítává Třetina.

Průvodkyně podobný nával nepamatují. V posledních týdnech se prakticky nezastavily, kvůli davům návštěvníků už muselo město dokonce prodloužit otevírací dobu expozice. „Poslední dobou máme až šest set návštěvníků denně průměr a já si myslím, že opravdu většina návštěvníků chce Slovanskou epopej vidět ještě v Moravském Krumlově,“ odhaduje průvodkyně Klára Pelánová. A zapravdu jí dávají i mnozí návštěvníci: „Jsme z nedalekých Moravských Budějovic. Přišli jsme se podívat naposledy, symbolicky, protože nepředpokládám, že do Prahy bysme se na to dostali.“

Vyprázdněné sály zámku chce krumlovská radnice opět zaplnit

Že se epopej jednou bude stěhovat, v Moravském Krumlově všichni věděli. Alfons Mucha ji daroval Praze. Ta ale zatím nenaplnila jeho podmínku - tedy vybudovat pro epopej speciální výstavní pavilon. Krumlovští proto doufali, že Muchova plátna se na místním zámku ještě zdrží.

Co na zámku bude dál, je tak stále nejisté. Krumlovská radnice jedná s majitelem zámku, společností Incheba, a Galerií hlavního města Prahy o případných dalších výstavách ze sbírek galerie. Ty by asi nepřitáhly tolik lidí jako epopej, zámek by ale dál nacházel využití a lidé z regionu by měli kam chodit za kulturou.

„Rytířský sál je největší sál v Moravském Krumlově, je tady výborná akustika, takže zcela jistě budeme uvažovat o dalším využití těchto prostor pro kulturní účely - výstavy, koncerty,“ odhaduje místostarosta Třetina. Zastupitelstvo dnes taky na svém zasedání projedná, co udělat s jednorázovým příspěvkem, který od Prahy za odstěhování epopeje dostane.

Studenti chtějí zabránit stěhování vlastními těly

Moravskokrumlovští studenti natočili video Zaslouží si Praha Slovanskou epopej?, v němž vyzývají všechny, kteří mohou cokoli učinit, aby zabránili stěhování epopeje. Snímek končí záběrem před branou zámku, v němž je dílo vystaveno. V něm studenti tvrdí, že se stěhovaní pokusí zabránit „vlastními těly“. Kritiku stěhování lze najít i na sociální síťi Facebook, kde má skupina Nechte Slovanskou epopej v Moravském Krumlově!!! přes 1500 příznivců. Téměř třetina připouští, že by se případné demonstrace zúčastnila. Nejčastější argumenty proti stěhování jsou, že Praha nepostavila pro epopej pavilon, a že vystavení díla ve Veletržním paláci patrně souvisí se snahou oslovit pražské voliče v blížících se komunálních volbách.