Muž, který napadl Bohuslava Sobotku, půjde k soudu

Brno - Státní zastupitelství obžalovalo osmačtyřicetiletého Brňana, který v květnu na předvolebním mítinku ČSSD inzultoval poslance Bohuslava Sobotku. Žaloba na muže už dorazila k soudu. ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Vladimír Kutnohorský. Útok se stal 5. května před obchodním domem Rubín v Brně-Žabovřeskách, v době konání mítinku bylo na místě nejméně 150 lidí.

„Muž nečekaně udeřil pravou rukou Bohuslava Sobotku do obličeje. Způsobil mu tak pohmoždění tváře a pohmoždění a podvrknutí krční páteře. V důsledku zranění byl napadený omezen v obvyklém způsobu života na zhruba tři týdny,“ popisuje incident a jeho následky Kutnohorský. Útok na politika si vyžádal jeho krátkou hospitalizaci v brněnské Fakultní nemocnici, Bohuslav Sobotka poté na rady lékaře nosil na krku ochranný límec.

Muž útočil opilý, po zadržení nadýchal téměř 2 promile. Podle toho, co se píše v obžalobě, byla motivem útoku nespokojenost muže s právními normami, které v roce 2002 Sobotka, tehdy jako ministr financí a člen vlády, schvaloval konkrétně stanovení cenového moratoria pro výši nájemného, které mělo poškodit soukromé majitele bytových domů.

Vladimír Kutnohorský, mluvčí MSZ v Brně (zdroj: ČT24)

Ránu pěstí do obličeje v uplynulých dnech policejní vyšetřovatelé vyhodnotili jako zločin násilí proti úřední osobě a přečin výtržnictví, ke stejnému závěru dospěl i státní zástupce. Za napadení si tak útočník může vysloužit až šest let vězení. Policie nechala vypracovat znalecký posudek, který měl zhodnotit zdravotní stav a následky u napadeného Bohuslava Sobotky.

Incident ovlivnil i další průběh volební kampaně ČSSD. Tehdejší šéf strany v souvislosti s útokem obviňoval politické rivaly z vyostření kampaně a rozhodl se zrušit centrální část kampaně, tedy další účast stranických špiček na mítincích po celé republice.