Domácí turisté se vracejí do jihomoravských kempů, brněnské přehradě se ale vyhýbají

Jižní Morava - Provozovatelé kempů na jihu Moravy by letos mohli být spokojeni. Počasí láká k vodě i ty, kdo si běžně dovolenou pod stanem nedopřávají. Ne všude je ale plno, na brněnské přehradě ani letos břehy příliš neožily.

Za zvýšený zájem o pobyt u vody může tropický červenec. „V loni až do 20. července pršelo, nebyl tady skoro nikdo,“ porovnává letošní léto s loňským provozovatel kempu ATC Merkur Jan Duda. V kempu v Pasohlávkách je v současnou chvíli ubytovaných dva a půl tisíce návštěvníků. O svátcích na začátku července jich tu bylo dokonce 8 tisíc. „Posílali nám je z Vranovské pláže, kde už taky měli plno,“ vzpomíná Jan Duda.

„Takto rušno jsem tu ještě nezažil,“ chválí prodloužený víkend provozovatel kempu Vranovská pláž Pavel Svoboda. O takových číslech si ale na brněnské přehradě mohou nechat jen zdát. Včera byly na sedmihektarové ploše kempu 4 stany a v chatkách, které jsou schopny ubytovat až 150 lidí, trávilo volný čas jen asi 10 lidí. Negativní nálada na brněnské přehradě po letech, kdy se nebylo možné koupat, přetrvává. A důvod k tomu je zřejmě oprávněný. Podle posledních měření hygieniků je na brněnské přehradě 2. - 3. stupeň znečištění, Vranovská přehrada a Pasohlávky mají přitom 1. stupeň. Ani čištění za desítky miliónů korun tak brněnské přehradě příliš nepomohlo.

Provozovatelé ubytovacích zařízení okolo brněnské přehrady si stěžují na nezájem (zdroj: ČT24)