Lapidárium v Lysicích ukazuje náhrobky s příběhy

Lysice - O tom, že náhrobní kameny nemusejí mít své místo pouze na hřbitově, se mohou přesvědčit návštěvníci lapidária zámku v Lysicích na Blanensku. Tam totiž dokončili instalaci 16 historických náhrobků. Většina z nich dosud chátrala nebo byla už téměř zničena.

Lapidárium v Lysicích – třináctá komnata malebného zámku nabízí netradiční pohled bezmála až do záhrobí. Důstojných prostor se tam dočkala téměř dvacítka náhrobních kamenů, které prakticky zničené sesbírali znalci po celé jižní Moravě. „V mnoha případech nebývají považovány za takovou památku, často se setkáváme s tím, že byly použity jako stavební materiál. Některé přitom mají skutečně úžasnou výpovědní hodnotu,“ vysvětluje kastelánka lysického zámku Martina Medková Rudolfová.

Mezi ty nejzajímavější patří třeba náhrobek Jana Nepomuka von Okaze. První brněnský policejní ředitel proslul především tím, že připravil léčku, díky které byl zatčen legendární bandita Johan Grasel. „Je tu také zajímavý náhrobek bývalého krajského hejtmana Brněnského kraje Františka Augustina von Waldorf,“ upozorňuje na další pozoruhodnost Leoš Vašek z krajského odboru kultury a památkové péče.

Rozhovor s Leošem Vaškem, Odbor kultury a památkové péče JMK (zdroj: ČT24)

Nejstarším náhrobkem lysického lapidária je vápencový křížový kámen z roku 1320. Ten navíc pochází přímo z Lysic, což je vzhledem k materiálu také zajímavé. „Ten kámen je vlastně důkazem nejseverněji použitého krinoidového vápence ze Stránské skály v Brně,“ dodává Vašek.

Lysický zámek za rok navštíví čtyřicet tisíc návštěvníků, většina z nich letos míří i do nového lapidária a to nejen proto, že je tu nyní příjemných čtrnáct stupňů Celsia.