„Zachráněný“ Ondráš: fungujeme, ale opět v nejistotě

Brno - Vojenský umělecký soubor Ondráš opět žije v nejistotě. Čeká, jak se k jeho fungování pod ministerstvem obrany postaví nový šéf resortu Alexandr Vondra. Podle vedení je totiž existence souboru, který měl být loni rozhodnutím bývalé ministryně Vlasty Parkanové zrušen, opět nejistá. Souboru stále chybí peníze.

Tanečníci a hudebníci Ondráše vystupují a zkoušejí nepřetržitě. Právě dnes měli zkoušku na závěrečné představení letních folklorních večerů F-scéna na brněnské Staré radnici.

„Během festivalu, který pořádáme, uděláme celkem 17 představení. Odhadem na jedno vystoupení přijde 350 diváků, když si to vynásobíme, tak za celou F-scénu je to až 5 tisíc lidí, kteří přijdou zdarma,“ vysvětlila mluvčí souboru Hana Maděrová.

Zachráněný Ondráš tančí, jistou existenci ale stále nemá (zdroj: ČT24)

Vojenský umělecký soubor Ondráš

V současnosti je Ondráš jediným poloprofesionálním souborem svého druhu v České republice. Tvoří jej asi padesát tanečníků, zpěváků a hudebníků, kteří za rok zvládnou kolem 200 vystoupení doma i v zahraničí.

Plán na zrušení Ondráše před 2 lety vyvolal řadu nesouhlasných reakcí a vznikla dokonce petice Zachraňte Ondráš. Přání zachovat soubor v ní vyslovilo dvacet tisíc lidí.

Jihomoravský kraj nabízel převzetí Ondráše, k tomu ale nakonec nedošlo, protože Ministerstvo obrany v loňském roce od záměru zrušit Ondráš ustoupilo.

Jenom za letošní pololetí má za sebou Ondráš přes stovku vystoupení doma i v zahraničí. Nemá z nich ale ani korunu. Jako organizace zřizovaná Ministerstvem obrany musí vystupovat zcela zdarma. Rozpočet souboru je přitom napjatý. Kvůli škrtům už ho museli před koncem roku opustit čtyři zaměstnanci. A další plošné škrty se v armádě ještě chystají.

„Ty škrty se dotknou všech. Přitom já si dovolím říct, že už teď jsme na hranici, abychom mohli fungovat v požadované kvalitě i požadovaném rozsahu,“ dodala Maděrová.

„My se snažíme jako celé ministerstvo šetřit. Jedna úspora, která se nám podařila, asi půl milionu korun, spočívá v tom, že civilní pořadatel, který si nás objedná, se musí podílet na zabezpečení přepravy,“ řekl ředitel souboru Aleš Krkoška.

Ne všichni pořadatelé ale potřebné peníze měli nebo chtěli obětovat. Ondráš už proto musel několik představení odříct. Vedení přitom úporně hledá cesty, jak soubor zajistit. Má ale svázané ruce. Například už před půl rokem se obrátilo na Vojenský úřad pro právní zastupování, aby poradil, jak vybírání vstupného řešit.

„Vojenský úřad pro právní zastupování bude mít odpověď připravenou zhruba do měsíce. Je to ale komplikovaná záležitost,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ondráš by mohl reprezentovat Českou republiku, nikoli jen armádu

Podle vedení souboru by mohlo být řešením finančních problémů Ondráše, kdyby se stal státním reprezentačním tělesem, jako třeba na Slovensku, kde takto funguje dokonce pět folklorních souborů. Ondráš naposledy reprezentoval republiku například na jaře v Madridu při příležitosti předsednictví Španělska Evropské unii. A Ondráš hojně využívají i další ministerstva, zatím ale zdarma a všechno platí jen armáda. Rozpočet souboru pro letošní rok je přitom 25 milionů korun.

„My se domníváme, že by se na našem financování měla podílet jiná ministerstva, mám na mysli více zdrojové financování,“ dodal ředitel souboru.

Soubor teď proto napjatě čeká, jak se k celé záležitosti postaví nový ministr obrany Alexandr Vondra, kterého prezident jmenoval do vlády v úterý.