Hustopeče získají nový symbol, kruhový objezd bude zdobit obří hrozen

Hustopeče – Kruhový objezd v Hustopečích bude nově zdobit obří ocelový hrozen. Vedení města tím chce vyjádřit, že se hlásí k jihomoravské tradici pěstování vína. Nápad vznikl loni v prosinci při přátelském rozhovoru místostarosty Hustopečí Jiřího Teplého a uměleckého kováře z Hovoran. Do měsíce byl ocelový hrozen hotov. „Měří tři a půl metru a váží přibližně tunu, jednotlivé bobule jsou svařené a pozinkované,“ řekl Jiří Zajíc, autor hroznu.

Pro ozdobu nového kruhového objezdu se vyslovila městská rada i zastupitelstvo, které pro tyto účely také schválilo celkových 350 tisíc korun. „Hrozen samotný nás přišel na 120 tisíc, zbytek půjde na práce, při kterých se musí vytvořit násep, aby byl hrozen vidět už z dálky,“ vysvětlil místostarosta města Jiří Teplý (nez.).

Odborníci z Centra dopravního výzkumu (CDV) připomínají, že podobné stavby na kruhových objezdech jsou sice dobrým zpestřením, měly by ale v první řadě být bezpečné pro provoz. Jindřich Frič z CDV doporučuje kruhové objezdy ozdobit přírodně: „Řidičům by nic nemělo nic bránit v průhledu, betonové pomníčky a podobné sochy bych však spíše nevítal.“

Rozhovor s místostarostou Hustopečí Jiřím Teplým (nez.) (zdroj: ČT24)

V nejbližší době začne firma připravovat kruhový objezd pro umístění ocelového hroznu. Řešení jeho umístění je naplánováno na konec srpna.