Olešnické muzeum nabízí i filmové veterány

Olešnice - Pohled do historie automobilové, motocyklové a trochu možná i filmové nabízí návštěvníkům nové muzeum veteránů v Olešnici na Blanensku. Více než třicítku nablýskaných krasavců s mnohdy kuriózním příběhem shromáždil v průběhu mnoha let jediný sběratel - Petr Hamerský.

I chladné stroje mohou vyprávět zajímavé příběhy, zvláště když jsou to takové veterány jako ty v olešnickém muzeu. Vystavenou Tatrou 603 jezdil například i poslední komunistický prezident Československa Gustáv Husák. Sběratel získal vůz pracně přes prezidentskou kancelář. „Vozidlo bylo v poměrně dobrém stavu, jen mělo dvě zásadní vady: nekompletní motor a řádně promáčklou střechu po havárii,“ vysvětluje s úsměvem Petr Hamerský.

Zaujmout může například také sněžný skútr, na němž se ve Špindlerově Mlýně proháněla i slavná rodina Homolkova ve filmu Homolka a Tobolka.

Rozhovor se Zdeňkem Pešou (nez.), starostou Olešnice (zdroj: ČT24)

A kdo by neznal legendární velorex, ve kterém před svými pronásledovateli prchal nejslavnější falešný vrchní. Rekvizita z filmu Vrchní prchni v muzeu rovněž nechybí, stejně jako automobiloví současníci hadrové tříkolky. „Přichází sem generace dnešních seniorů, hodně často doprovázená vnuky, kteří u těchto motorek a aut vyprávějí svým vnoučkům, jak třeba právě tento typ auta si koupili v šedesátém roce,“ je spokojen se zájmem návštěvníků starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.).

V nedávno otevřeném muzeu je prozatím shromážděno šest aut a téměř třicet motocyklů. Kromě švédského skútru a italského fiátku jsou exponáty vyrobeny výhradně v bývalém Československu.