Tatry, v nichž se vozil Husák a Svoboda, vystavují v Olešnici

Olešnice (Blanensko) – Pohled do automobilové a motocyklové historie nabízí návštěvníkům Muzeum veteránů v Olešnici na Blanensku. Otevřeno bylo začátkem května, exponáty, které jsou v něm vystaveny, shromáždil za více než tři desítky let místní sběratel Petr Hamerský. Jeho sbírka skrývá i opravdové rarity. Olešnice doufá, že muzeum do města přiláká další turisty, kteří zde už mohli navštívit například ojedinělou dílnu na výrobu modrotisku nebo muzeum strašidel.

V Muzeu veteránů najdou návštěvníci přes dvě desítky motocyklů a šest aut. Cílem motoristické expozice je připomenout dobré jméno, které kdysi měly tuzemské stroje v zahraničí. Kromě vozidel značky Tatra, Praga nebo Škoda sklízely úspěchy také motocykly Jawa. Právě Jawy tvoří základ sbírky motocyklů.

Hamerského sbírka je zvláštním způsobem provázaná s českou politikou. Olešnickému nadšenci se podařilo získat například Tatru 613, v níž havaroval někdejší ministr obrany Luboš Dobrovský, nebo Tatru 613 z vozového parku prezidenta Ludvíka Svobody či Tatru 603, kterou jezdil poslední československý komunistický prezident Gustáv Husák. „Vozidlo bylo v poměrně dobrém stavu. Mělo jen dvě zásadní vady – nekompletní motor a řádně promáčklou střechu po havárii,“ prozradil sběratel Petr Hamerský.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Zaujmout může i sněžný skútr, na němž se proháněla rodina Homolkova ve filmu Homolka a tobolka, nebo Velorex, ve kterém před svými pronásledovateli prchal nejslavnější falešný vrchní. Kromě švédského skútru a italského Fiatu jsou všechny exponáty vyrobeny výhradně v bývalém Československu. „Přichází sem senioři a vypráví vnoučkům, jaké auto nebo motocykl si v kterém roce koupili,“ uvedl k návštěvnickému zájmu olešnický starosta Zdeněk Peša.

Motoristická část expozice má zvláštní doplněk v podobě krajinářských obrazů na stěnách. Jejich autorem je olešnický rodák Karel Hamerský. Muzeum je dílem olešnické radnice, která dlouho hledala využití pro historickou budovu na náměstí. Za 8,3 milionu korun z dotací ji opravila a otevřela v ní také Základní uměleckou školu a novou městskou knihovnu.