Nerespektovali zákaz vjezdu, z kolejiště je museli tahat hasiči

Brno - Hned devětkrát museli o víkendu hasiči vyprošťovat auta z kolejiště v brněnské Palackého ulici. Dopravní podnik v jednom místě opravoval koleje, řidiči ale nerespektovali značku, která jim do tohoto prostoru zakazovala vjet. Ti méně šťastní pak v rozestavěné části zapadli.

Jednou v pátek, čtyřikrát v sobotu a čtyřikrát v neděli. Cestu k rozestavěnému kolejišti v Palackého ulici v Brně mají po tomto víkendu hasiči dobře natrénovanou. Hned devětkrát jeli na totéž místo vyprošťovat havarovaná auta. Ani několik zákazových značek totiž řidiče neodradilo od toho, aby projížděli místem, kde dopravní podnik opravoval koleje. Devět z nich tam během víkendu, vždy v noci nebo nad ránem, zapadlo.

„Způsobilo nám to velké komplikace. Pokaždé jsme museli na půl hodiny zastavit tramvaje, vypnout proud, nasadit náhradní dopravu a povolat hasiče s jeřábem, aby auto vyprostili,“ popisuje situaci mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Pohanová.
Nejhorší podle Pohanové bylo brzké sobotní ráno, kdy kvůli jednomu z neukázněných řidičů nemohly vyjíždět tramvaje z medlánecké vozovny. To taky nabrala situace nejkurióznější směr. „Právě když hasiči jeřábem vyprošťovali z kolejí jedno auto, zapadlo vedle něj druhé. Aspoň nemuseli jezdit nadvakrát,“ kroutí nad událostmi hlavou mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Opravy kolejiště v Palackého ulici komplikují nepozorní řidiči (zdroj: ČT24)


Místo bylo podle dopravního podniku dobře označené několika cedulemi. Na otázku, proč tedy tolik řidičů do zákazu vjelo, má policejní mluvčí Bohumil Malášek jednoduché vysvětlení: „Lidé často jezdí podle zvyku a značek si vůbec nevšímají. Všimnou si, až skončí silnice a zajedou do staveniště.“
S opravami kolejiště začali pracovníci dopravního podniku v pátek večer, ještě dnes v poledne se v této části Palackého ulice pracovalo a platil zákaz vjezdu. Přesto tam řidiči dále vjížděli.

  • Hasiči vyprošťují auto zapadlé v kolejišti na Palackého ulici autor: HZS Jihomoravského kraje, zdroj: HZS Jihomoravského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1808/180776.jpg
  • Auto zapadlé v kolejišti na ulici Palackého autor: HZS Jihomoravského kraje, zdroj: HZS Jihomoravského kraje http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1808/180775.jpg