Shakespearovské slavnosti dnes začínají na Špilberku. Nabídnou tři premiéry a angličtinu

Brno - Anglický básník a dramatik William Shakespeare se s velkou parádou vrací na jeviště brněnského hradu Špilberk. V pořadí jedenáctý ročník Shakespearovských slavností uvede totiž hned tři premiéry. Pouze v Brně a v Bratislavě uvidí diváci nově nastudovanou jiskřivou komedii Oko za oko. Tentokrát pod zkušeným režisérským dohledem slovenského režiséra Michala Vajdičky, který pro Shakespearovské dny nastudoval v minulosti úspěšný kus Antonius a Kleopatra.

Premiérou inscenace Oko za oko dnes startuje brněnská část Shakespearovských slavností. „Inscenace patří k méně známým Shakespearovým hrám, nás samotné překvapilo, jak je aktuální. Celou inscenací se totiž prolíná jedna zásadní linka, a to jak nejlépe řídit stát,“ uvedl režisér Michal Vajdička.

Oko za Oko

19.-20.7.2010

hrad Špilberk

Nadčasová komedie, která je známá pod názvem Veta za vetu, je česko-slovenským projektem. V hlavních rolích se tak představí současné hvězdy, Martin Trnavský a Richard Stanke. Na inscenaci se mimořádně podíleli dva překladatelé. Slovenskou část zpracoval renomovaný překladatel Ľubomír Feldek. Českých dialogů se ujal náš největší překladatel Shakespeara Martin Hilský.

"V pátek 23. července uvedeme nejočekávanější hru letošních Shakespearovských dní Jindřich IV., na tuto inscenaci je téměř vyprodáno, zbývá už jen několik desítek volných míst," zmínila mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Jindřich IV.

23. – 25. 7. 2010

hrad Špilberk

William Shakespeare napsal 39 her. Jindřich IV. je ale jeho jediným čistě historickým dramatem. Prověřená režisérka Shakespearovských slavností Lucie Bělohradská navíc do strhujícího příběhu o přátelství a politice obsadila silný herecký trojlístek Jana Dolanského, Ladislava Mrkvičku a Martin Preisse.

Romeo a Julie

3.-4. 8.2010

hrad Špilberk

Třetí a zároveň poslední premiérou bude největší milostný příběh všech dob Romeo a Julie. Ten se na letní prkna vrací už podruhé, tentokrát v ostravském zpracování. "Moc jsme stáli o to mít i letos na dramaturgickém plánu loňský divácký hit režiséra Jiřího Menzela Veselé paničky windsorské. Podařilo se, a do Brna opět dorazí oblíbená dvojice Polívka–Stašová, ti svůj herecký koncert rozehrají 27. až 30. července," doplnila Fantová.

Špilberkem bude znít také angličtina

Letošní novinkou jsou dvě představení v anglickém jazyce. Theatre company z Velké Británie přiveze na nádvoří Staré radnice 16. 8. Veselé paničky windsorské a 17. 8. Jak se vám líbí.

Letní Shakespearovské slavnosti jsou nejstarším a největším open-air divadelním festivalem svého druhu v Evropě. Originální přehlídka her Williama Shakespeara, uváděná pod širým nebem ve starobylých kulisách pražského, brněnského, bratislavského a slezskoostravského hradu, se odehraje od 24. června do 4. září.

Jen v Brně ho každoročně navštíví 15 tisíc diváků. O Shakespearovské slavnosti je i letos velký zájem. Vstupenky na jednotlivá představení jsou přesto stále v prodeji. K dostání jsou na pokladně Brněnského kulturního centra nebo přímo na Špilberku.