Vinařům ničí úrodu plísně, ale i „sluneční úpal“

Jižní Morava - Na letošní počasí budou vinaři ještě hodně dlouho neradi vzpomínat. Mohutné deště totiž podpořily plísně a úporné horko zase způsobilo takzvaný sluneční úpal. Někteří vinaři proto už teď přišli o většinu úrody a snaží se zachránit vinohrady alespoň pro příští rok.

Takzvaný sluneční úpal je nemoc, se kterou se mnozí vinaři setkávají poprvé. „Sluneční úpal se objevuje teprve v posledních letech. Nikdy tady nebyl a nikdo ze starších lidí ho nepamatuje,“ řekl vinařský technolog a vinař Vlastislav Surman. Jemu samotnému choroba zničila téměř celou úrodu svatovavřineckého. Před třemi lety přitom bylo ještě hůř. „Celé poloviny hroznů byly úplně zničené. Shořely,“ vzpomíná Surman.

Kromě slunečního úpalu trápí vinaře plísně. Už od května se snaží bojovat s perenosporou, která se rozmohla po vydatných deštích. Vinaři se tehdy nemohli dostat do vinohradů a révu ošetřit. To se stalo i Janu Krejčiříkovi, kterému perenospora zničila polovinu úrody. „Do vinohradu jsem se dostal o deset dní později a už se nedalo nic dělat. Teď se snažím, abych měl úrodu aspoň příští rok,“ stěžoval si vinař Krejčiřík.

Rozhovor s vinařským technologem Vlastislavem Surmanem (zdroj: ČT24)

Vinohrady mají postižené snad všichni vinaři. Některým ale choroba úrodu nezasáhla v takové míře. „Nám se povedlo trefit dobu, kdy bylo vinohrad potřebné pošplíchat a navíc jsme zvolili i účinný postřik,“ vysvětlil Libor Vajbar, jeden z vinařů, kterým se peronospora vyhnula.

Vinařům ještě může úrodu zničit oidium, které se v těchto dnech začíná pomalu objevovat. V jaké míře ale tato další plíseň vinice napadne, ukáží až následující týdny.

Vydáno pod