Plátna Slovanské epopeje se chystají na cestu, kontrolují je restaurátoři

Moravský Krumlov, Praha - Galerie hlavního města Prahy postupně přebírá od Moravského Krumlova Slovanskou epopej. Právě dnes restaurátoři začali s prohlížením pláten, jestli jsou schopná přepravy. A už během příštího týdne začne stěhování prvních z nich. A pojede se zřejmě čtyřikrát. Rozměry jednotlivých pláten neumožňují náklad odvézt naráz.

Dvacet pláten Slovanské epopeje pocestuje do svého nového domova ve Veletržním paláci po částech. Prvních pět se vydá na cestu koncem příštího týdne. Přípravy na transport jsou totiž komplikované a časově náročné.

„Naši restaurátoři už obrazy prohlížejí, v jakém jsou stavu a jestli potřebují před cestou ještě nějaké úpravy,“ oznámil ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Pro převoz musí být plátna v bezvadném stavu, namotávají se totiž na velké dřevěné bubny.

„Přípravné práce jedou dál, tak abychom v průběhu srpna odstěhovali všech 20 pláten do veletržního paláce a následně začali připravovat expozici,“ dodal Bufka.

Proti stěhování epopeje se dnes znovu ostře postavil vnuk jejího autora Alfonse Muchy John Mucha. Podle něj je přesun do Veletržního paláce zcela nesprávný, protože tam může být dílo nenávratně poničeno. „Na zámku máte víceméně stálou teplotu. Ale ve Veletržním paláci může být teplota, kdyby paprsky zářily na plátno, až 50 °C. Což tempera by rozhodně nevydržela,“ varoval Mucha na tiskové konferenci. I proto už potřetí požádal soud, aby Praze manipulaci s dílem zakázal. „Dvakrát soud rozhodl v jeho neprospěch, nevím, proč by potřetí rozhodoval jinak. Osobně nechápu, proč to pan Mucha dělá,“ reagoval na Muchovo varování Bufka.

Na krumlovský zámek, kde je epopej dosud vystavená, v poslední době mířily nebývalé davy lidí. Průvodci se poslední tři měsíce prakticky nezastavili, epopej předvedli až 750 návštěvníkům denně. Teď je epopej zavřená, i když jen teoreticky. „Pořád tady je, takže když si někdo zavolá, že by ji ještě chtěl vidět, tak ho tam pustíme,“ naznačil starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS).

Epopej by na zámku mohla nahradit jiná výstava. Praha už nabídla díla českých malířů 19. století Václava Brožíka a Mikoláše Alše. To by sice Krumlov bral, jednu z místností by navíc mohl využít jako obřadní a smuteční síň, půlmilionové roční nájemné by ale mohlo být příliš vysoké. „Epopej ty prostory sama utáhla. Utáhla je nájemným, utáhla je provozními náklady, utáhla je personálními náklady. Teď to bude čistý náš doplatek, protože na tyto věci neseženeme diváků nebo návštěvníků tolik,“ doplnil Mokrý.

Co bude se zámkem dál, je zatím ve hvězdách. Renesanční skvost patří soukromé firmě Incheba, město si jen pronajímá prostory pro epopej. Ty jsou v pořádku, zbytek zámku ale využití nenašel a dlouhodobě chátrá.

„Letos se pustíme do opravy střechy. Na celkovou opravu ale peníze nemáme,“ přiznává mluvčí Incheby Radovan Ježovič. Radnice taky zvažuje, jestli bude o prostory mít zájem i bez epopeje. Vyjednává totiž s Prahou možnost pravidelně si půjčovat artefakty pro další výstavy. Napevno ale zatím dohodnutá není.