Na věž vanovického kostela se vrátil opravený ciferník

Vanovice - Dominanta Malé Hané začíná opět získávat svou tvář. Na věž kostela ve Vanovicích dnes totiž orlojáři vrátili opravený ciferník věžních hodin. Do konce prázdnin by se po desítkách let měl konečně rozběhnout i zrestaurovaný stroj času.

Věžní hodiny vanovického kostela plnily v posledních šedesáti letech spíše jen estetickou funkci, čas na nich se zastavil už dávno a do pohybu ho v různých dekádách nedokázali uvést ani odborníci. „V šedesátých letech se o to pokoušeli dva moji známí, byli to machři, ale ani jim se to nepovedlo spravit,“ zavzpomínal pamětník Jaroslav Kučárek.

Až začátkem loňského roku uspořádali místní občané sbírku a na opravu zašlé chlouby si najali renomované orlojáře z republiky. Ti dnes poprvé mohli vanovickým ukázat, že jejich angažmá bylo správným krokem a přivezli opravený ciferník. „Samozřejmě jsme moc rádi, že práce postoupila. Už se těšíme, až budou hodiny zase v provozu,“ řekla farářka evangelického kostela Lenka Freitingerová.

Při instalaci tváře restaurovaného stroje času museli dnes asistovat i horolezci. Více než hodinu jim zabralo navázání lanového jištění. Až potom začal v průměru více než dva metry velký ciferník velmi pomalu stoupat směrem k nebi. Instalaci v mírném větru s napětím pozorovali hodináři i místní.

I když se ciferník na své cestě vzhůru několikrát zastavil, nakonec ho odborníci úspěšně usadili na své místo na věži. „Tyto okamžiky bývají vždycky trošku dramatické. Musíme dávat pozor, abychom čerstvě opravený kus nějak nepoškodili, takže je jasné, že to nemůže být hotové za pár minut,“ vysvětlil restaurátor věžních hodin Petr Skála.

Do konce prázdnin by hodinářští mistři chtěli do věže vrátit i funkční hodinový stroj. Správný čas tak po desítkách let vanovičtí poznají opět pohledem vzhůru na kostelní věž.

Vydáno pod