Žďárští zastupitelé zpoplatňují provoz automatů ve městě

Žďár nad Sázavou – Žďárským zastupitelům došla trpělivost s hracími automaty ve městě, které neustále přibývají. Prezident totiž vetoval novelu zákona, která by situaci řešila, a tak zástupci města vydali vlastní vyhlášku. Ta výrazně zpoplatňuje každý přístroj. Peníze pak chce radnice použít na sport, kulturu nebo je investovat do zdravotnictví.

Čtvrtletně pět tisíc korun za provoz každého hracího automatu by mělo být řešení omezení nárůstu počtu rulet, hracích automatů a videoterminálů ve Žďáru nad Sázavou. Senátorka a místostarostka města Dagmar Zvěřinová (ČSSD) informovala, že uvedená částka je ten nejvyšší možný poplatek povolený vyhláškou.

Samosprávy mohou nově zpoplatnit provoz terminálů a herních zařízení, které jinak schvaluje ministerstvo financí. Umožňuje to červnová novela zákona o místních poplatcích. „Podmínkou je, že peníze ze zpoplatnění půjdou na sport, a to u nás půjdou,“ říká Dagmar Zvěřinová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vybírat peníze za provoz automatů se chystají i další radnice na Vysočině, možnost zpoplatnit provoz automatů zvažuje například Bystřice nad Pernštejnem, jak potvrdila tajemnice tamního městského úřadu Eva Špatková. Novelu zákona chystají v nejbližší době i v Jihlavě. Krajské město má přes 800 hracích automatů. Pokladna si tak může ročně přijít až na 16 milionů korun.

Vydáno pod