Krajta na chodníku překvapila chodce

Brno - Pořádný šok potkal chodce, který se včera večer procházel u obchodů v brněnské Teyschlově ulici. Na vyhřátém chodníku totiž ležela krajta. Muž okamžitě zatelefonoval městskou policii. Ta na místo vyslala strážníka specializovaného na odchyt zvířat, kterému se podařilo více než metr dlouhého plaza na vycházce zadržet.

„Strážník zjistil, že se jednalo o krajtu, a hada proto převezl do brněnské zoo,“ řekla mluvčí městských strážníků Denisa Kapitančiková.

Krajta zřejmě uprchla některému z chovatelů, mezi teraristy bývá oblíbená pro svoje krásné zbarvení a klidnou povahu. Živí se menšími hlodavci, člověku většinou není nebezpečná.

Rozhovor s Denisou Kapitančikovou, mluvčí Městské policie Brno (zdroj: ČT24)

Případy kuriózních zvířecích uprchlíků jsou městským strážníkům dobře známé. „Zejména v těchto letních měsících se stává poměrně často, že nezkušeným chovatelům jejich exotické zvířátko uteče. Není proto úplně neobvyklé, když pak lidé najdou hada třeba před domem,“ doplnila Kapitančíková.

Asi nejkurióznější hadí dobrodružství se událo před dvěma lety. Městská policie odchytla v brněnském bytě uprchlou užovku. Krabice, do které ji na cestu autem strážníci uložili, byla ale po přijetí na stanici prázdná. Had přitom nezmizel, jen se zřejmě na více než měsíc rozhodl být členem hlídky a ve dne v noci vyjížděl se strážníky do terénu. Když ho dobrodružný život přestal bavit, znovu se objevil. K úžasu odborníků i po měsíci v nepohodlném úkrytu živý.

„Měsíc bez žrádla vydrží had bez problémů, ale protože se to stalo v lednu, byl bych přesvědčen, že bude mít problémy s teplotou,“ kroutil tehdy hlavou zoolog Bohumil Král.

Vydáno pod