ČSSD dokončila koaliční rozvod s ODS. Připravila ji o důležitá křesla

Brno - Odešli do opozice, tak nemají co dělat v čelních krajských pozicích. I tak se dá chápat dnešní rozhodnutí jihomoravské krajské rady, která odvolala všechny z ODS, kteří zastávali nějaké funkce v komisích a krajem vlastněných společnostech.

Koalice ČSSD a ODS na kraji padla před měsícem a půl, o dva týdny později radní za ODS opustili svá místa. Jejich spolustraníci ale dále zastávali vysoké funkce v krajských komisích a společnostech vlastněných krajem. Až do dneška.

Neúplná rada je dnes sesadila. „Komise jsou poradní orgány rady. Stejně tak v některých společnostech má kraj pouze jednoho zástupce. Když už ODS není v radě, nevidím jediný důvod, aby její zástupci dále zůstávali na místech, která získali jenom díky koalici s ČSSD,“ komentoval dnešní rozhodnutí hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Klíčová křesla obsadí noví lidé. Podle stranického klíče

Uvolněná místa tak teď dostanou k dispozici lidovci, se kterými sociální demokraté dojednávají novou koaliční smlouvu. ODS i po přesunu do krajské opozice několik klíčových míst získá - zdědí je po KDU-ČSL, alespoň co do počtu. „Ten poměr zůstane zachován tak, jak byl doposud, to znamená mezi stranami, které se účastní v radě, a které se neúčastní. Bude potom jenom na ODS, aby si ta místa obsadila, aby tam nominovala svoje lidi,“ uvedl k tomu Václav Božek (ČSSD), náměstek jihomoravského hejtmana.

„Tohle jenom ukazuje, že Michal Hašek je pletichář“

Jiří Kadrnka, krajský lídr ODS

Krajský lídr ODS Jiří Kadrnka je momentálně na dovolené, situaci přesto komentoval: „Tohle jenom ukazuje, že Michal Hašek je pletichář. V normálně fungující demokracii by v okamžiku, kdy se na těch pozicích lidé mění, měli možnost si všechno kontinuálně předat. Tady ne.“ Kadrnka se proto obává, že okamžité odvolání tolika lidí z funkcí může zásadním způsobem ochromit fungování komisí i krajských společností.

Změna se možná nevyhne ani pozici ředitele krajského úřadu. Tím je doposud Jiří Crha, nominovaný právě za ODS. To by radě samo o sobě nevadilo, šéf krajských úředníků ale zvažuje kandidaturu v podzimních komunálních volbách. Pokud by se rozhodl vstoupit do politiky, s místem na krajském úřadě by se musel rozloučit.