Mezi magistrátem a developerem se rozhořel spor. O asfalt a chodníky

Brno - V areálu bývalého Boby centra v okolí chátrajícího fotbalového stadionu se odehrává nelítostný souboj o asfalt, zámkovou dlažbu a vůbec všechny povrchy účelových komunikací. O jejich vlastnictví se pře vedení města Brna a developerská firma Czechcity. Ta tvrdí, že povrchy silnic a chodníků koupila letos v květnu od bývalého majitele Boby centra Lubomíra Hrstky. Město ale v areálu vlastní všechny pozemky a povrchy silnic, chodníků a parkovišť považuje za jejich součást.

Město se už déle než rok a půl snaží vyřídit stavební povolení pro přestavbu chátrajícího fotbalového stadionu právě v blízkosti bývalého areálu Boby centra. Původně se počítalo s tím, že všechny dokumenty nutné pro zahájení stavby bude mít vedení města na stole do konce roku 2009. Jenže stavební odbor v Brně-Králově Poli se stále nevymotal z různých zádrhelů a letos v červnu, tedy těsně před rozhodnutím, přišel na dopis od firmy Czechcity, který znamenal pomyslnou stopku.

„Můžeme potvrdit, že si ve stavebním řízení k fotbalovému stadionu nárokujeme postavení účastníka řízení z důvodu vlastnického vztahu k účelovým komunikacím,“ napsal ve svém prohlášení místopředseda společnosti Czechcity Martin Kriak.

Rozhovor s náměstkem brněnského primátora Oliverem Pospíšilem (zdroj: ČT24)

S nároky firmy Czechcity na vlastnictví všech povrchů ale nesouhlasí radnice. Smlouva prý neplatí, protože povrchy komunikací jsou podle náměstka primátora Olivera Pospíšila součástí pozemků, patří tedy městu. „Domníváme se, že podstatná část těch zpevněných ploch už existovala předtím, určitě se za deštivého počasí na Zbrojovku nechodilo v holínkách, stadion přece nestál v polích. Samozřejmě pokud doloží další podklady, je naší povinností s protistranou jednat,“ řekl ČT Oliver Pospíšil. Smůla pro stadion je, že stavební odbor musí s firmou Czechcity jednat jako s účastníkem řízení, dokud se jeho majetnická práva nevyřeší. V každém případě to znamená další průtahy.

Proč takový zájem o chodníky?

Areál za Lužánkami, známý pod jménem Ponava, je soubor lukrativních, téměř nezastavěných pozemků v blízkosti centra Brna. Pro developery zlatý poklad, který ale vedení města zatím hlídá jako oko v hlavě. Firma Czechcity si na parcele pod bývalým zimním stadionem už před lety vymyslela luxusní developerský projekt s byty, kancelářemi a obchodním centrem.

Město se o něm doposud odmítalo bavit. Czechcity ale přišlo na způsob, jak radnici k řeči donutit - coby majitel chodníků a povrchů komunikací v areálu Boby centra, je účastníkem stavebního řízení pro rekonstrukci fotbalového stadionu a může tak město zatlačit do kouta. „Nabytím komunikací se snažíme o rozšíření možností toho, jak toto území komplexně revitalizovat a jsme samozřejmě připraveni v této věci s Městem kdykoli jednat. Reakce Magistrátu byla ale odmítavá, proto bychom si chtěli vzájemná stanoviska osobně vyjasnit. O jednání s panem náměstkem se snažíme již řadu měsíců, bohužel však neúspěšně,“ potvrdil Martin Kriak z Czechcity.

S největší pravděpodobností se spor o asfalt a zámkovou dlažbu dostane až k soudu. Vyhraje zřejmě ten, kdo najde ve svých archivech stavební povolení, kolaudační rozhodnutí, nebo například i účtenku  za cement. Kolik toto pátrání ale vezme času, se dá jen těžko odhadnout - v každém případě, fotbalový stadion bude muset na svoje povolení počkat.