Archeologové konečně znají podobu kostela z 9. století

Břeclavsko - Jak vypadal jeden z nejstarších kostelů u nás i v celé střední Evropě se podařilo zjistit archeologům z Masarykovy univerzity v Brně. Stavbu pocházející z 9. století objevili vědci už loni v létě. Teď se jim podařilo kompletně odkrýt ruiny kostela, identifikovat základy a zaznamenat půdorys stavby.

Objev, který přepíše dějiny Pohanska. Právě tak mluví archeologové o křesťanské rotundě se stovkou bohatých hrobů. Teď konečně znají její podobu. „Byla to centrální stavba - rotunda s jednou apsidou, což je typ budovy charakteristický pro velkomoravské období 9. století. Konstrukce byla velice pozoruhodná, protože ta stavba nebyla sama o sobě kvalitní,“ popsal nález vedoucí výzkumu z Ústavu archeologie Masarykovy univerzity Jiří Macháček. Například druhý kostel, který vědci našli už na konci 50. let, měl daleko bohatší výzdobu.

Aby mohli vědci dál zkoumat, proč rotunda stála mimo opevnění a kdo ji nechal postavit, museli si celé naleziště zdokumentovat. Pomohli jim hasiči s vysokozdvižnou plošinou. Prozkoumat významný nález přijeli také rakouští vědci z Vídeňské univerzity. „Naši kolegové z Vídně základy kostela zaznamenali pomocí trojrozměrného scaneru. Díky tomu můžeme náš nález zachovat pro další bádání a pro budoucí generace,“ vysvětlil Jiří Macháček.

Rozhovor s vedoucím výzkumu Jiřím Macháčkem (zdroj: ČT24)

Kolem druhého kostela navíc archeologové našli přes sto hrobů. Polovinu z nich mají už teď prozkoumanou. „My se snažíme ten výzkum provádět velice opatrně, všechno se odkrývá ručně. A díky tomu jsme našli velké množství dětských hrobů, které nebyly prakticky zahloubeny pod zem,“ dodal vedoucí výzkumu.

Křesťanský kostel nedaleko Břeclavi je svým stářím i významem srovnatelný se známými kostely v Mikulčicích a ve Starém městě u Uherského Hradiště. Archeologové proto doufají, že stavba přitáhne do významného naleziště nové návštěvníky. Dosud o tuto oblast totiž velký zájem nebyl, i když Pohansko patřilo k nejrozsáhlejším hradištím ve střední Evropě.

První výkopy se uskutečnily už na konci padesátých let minulého století. Z šedesáti hektarů lokality Pohansko archeologové dosud prozkoumali asi dvacet pět procent. Většina nálezů pochází z období Velké Moravy.