Trhovci jako důmyslní konstruktéři, loga známých značek padělali na “kolotoči“

Brno - Celní ředitelství v Brně sečetlo pro Českou televizi hodnoty padělaného zboží známých značek za posledních pět let na jižní Moravě. V loňském roce se hodnota všech plagiátů zabavených celníky vyšplhala k astronomickým 320 milionům korun, zatímco o čtyři roky dříve to byla sotva desetina. I přes denodenní kontroly celníků na tržnicích, padělků stále přibývá.

My jsme se tentokrát místo rekapitulace úlovků během největších kontrol na tržnicích rozhodli vzít do hledáčku výrobu zdejších obchodníků. Kde se pořád berou doslova tuny triček Lacoste, Tommy Hilfiger a dalších světových značek, se náš štáb vydal se skrytou kamerou vysledovat na rozlohou největší místa horečnatého obchodování s rádoby značkami nejen na jižní Moravě, ale i v republice.

Značkové triko za tři minuty

Začali jsme v ráji levných nákupů pro rakouské sousedy v Hatích na Znojemsku, kde narozdíl od jiných tržnic seženeme plagiáty i opravdu luxusních značek, jako třeba výrobky kabelkářského mistra Louisa Vuittona. Na zajímavou nabídku jsme nemuseli dlouho čekat. “Lacoste, Tommy Hilfiger,

Hodnota zboží zabaveného trhovcům

2006 18,5 milionů korun

2007 52 milionů korun

2008 22,6 milionů korun

2009 320,7 milionů korun

2010 68 milionů korun (k 22.7.2010)

I když v jeho stánku nebyly výrobky těchto firem na první pohled k vidění, prodavač si uměl poradit. Stačilo si vybrat jenom barvu trika a známou značku. My jsme se rozhodli pro modré triko Lacoste. Kolegyně obchodníka zaběhla k sousednímu stánku, kde z úkrytu v podlaze vylovila znak krokodýla, obratně ho hned na místě nažehlila na triko a do tří minut jsme měli v rukou zdařilou kopii luxusní oděvní značky. A podobně nám vyšli vstříc i u dalšího stánku, kde jsme se zajímali o možnost přidělat na černé tenisky logo společnosti Nike. „Fajfka by šla udělat,“ ihned reagovala na náš zájem špatnou češtinou prodavačka.

Zjistili jsme, že v Hatích zákazníkům během několika minut vyrobí, co je libo. Na největší tržnici v republice, v Olomoucké ulici v Brně, to ale funguje trochu jinak. V otevřených stáncích kopie značkového oblečení nenajdeme, pokud ale vypadáte důvěryhodně, vezmou vás trhovci do zavřených skladů, kde nabízí širokou paletu zboží všeho druhu. Tady už značky na tričkách nechybí. Pod zámkem mají obchodníci vyrobeno. A co na to celníci? „Máme dvě skupiny, které se zabývají touto problematikou,“ vysvětluje mluvčí Celního ředitelství Brno, Lada Temňáková.

V boji s padělateli hraje velkou roli speciální pátrací skupina

Vedle celníků v uniformách, které můžete znát z našich reportáží o zátazích na tržnicích, existuje ještě pátrací skupina. V Jihomoravském kraji do ní patří na padesát lidí, chodí oblečeni v civilu, a i když se nám zdá, že se na tržnicích dlouho nic neděje, všechno sledují. „Kontroly na těchto tržnicích jsou téměř denně,“ doplňuje Temňáková.

A nejenom na tržnicích. Tito specialisté detailně monitorují i odkud kam co míří. Například mají vypozorováno, že nejvíce čínských padělků na Moravu putuje ze severní a západní části republiky, kam se často dostávají z přístavu v německém Hamburku.

Padělatelské triky

Obchodníci při dovozu navíc přichází stále s novými triky. Tím nejnovějším z čínské dílny je překrývání padělaných značek na obuvi stejným materiálem, ze kterého je bota vyrobena nebo jiným neznámým logem. V největší míře se podle celníků vyrábí kopie v Číně, nezaostává ale ani tuzemská produkce. „Dalo by se říct, že opatřování zboží ochrannými známkami funguje spíše ruční výrobou, jsou to takové malé manufaktury, většinou v domácnostech samotných obchodníků,“ vysvětluje Temňáková.

Asijští obchodníci se v poslední době navíc ukazují jako důmyslní konstruktéři. Například ve staré hale na západě Čech postavili stroj podobný kolotoči, ze kterého jako z výrobní linky, vyjížděla značková trika. „Celní ředitelství Brno objevilo jednu padělatelskou dílnu, kde se textil opatřoval ochrannými známkami přímo v Brně,“ dodává Temňáková.

Tržnice pod bezpečnostním systémem

Rafinovaný systém si zbudovali obchodníci také přímo v tržnicích. Jejich stánky hlídají v Hatích u Znojma i v Olomoucké ulici desítky kamer. Už když se celníci blíží na parkoviště, vědí tamní obchodníci že je čeká nezvaná návštěva.

Zatím poslední tisková zpráva Celní správy Brno

Padělané zboží v hodnotě téměř jeden a půl milionu korun zajistili celníci o víkendu v Brně a ve Chvalovicích u Znojma.

V sobotu 17. 7. 2010 v rámci pravidelné kontrolní činnosti procházeli příslušníci Celního úřadu Brno tržnicí na Olomoucké ulici v Brně. Všimli si bílé dodávky Peugeot se staženými okny. Při bližším ohledání zjistili, že vozidlo bylo nedávno natřeno a skrz nový lak prosvítá vínová barva. Dodávka byla celníkům povědomá. Prověřením registrační značky, která byla pouze jedna – na zadní části, zjistili, že je vedena na jiné vozidlo. Celníci proto vyrozuměli Policii ČR. V nákladním prostoru vozu zajistili 122 kusů textilu, 27 párů bot a 3 kabelky označené ochrannými známkami.

Téhož dne celníci zkontrolovali prodejní stánek v jedné z hal tržnice, který byl otevřený, a nikdo v něm nebyl. Vše nasvědčovalo tomu, že se toto prodejní místo teprve připravovalo. Protože nebylo řádně označeno, byl vyzván správce tržnice k identifikaci podnájemce. Celníci zde zajistili 395 kusů textilu, 31 kabelek, 20 opasků a 11 párů bot označených ochrannými známkami.

V neděli bylo při silniční kontrole poblíž obce Chvalovice zkontrolováno vozidlo Ford Mondeo s českou registrační značkou. Posádku tvořili dva Vietnamci, z nichž jeden byl majitelem vozu. Na otázku, zda převáží nějaké zboží, řidič odpověděl, že veze CD a DVD, které patří jeho bratrovi. Kontrolou celníci zjistili, že se jedná o 920 kusů pirátských rozmnoženin audiovizuálních nahrávek, pořízených pravděpodobně nelegálním vypalováním na počítači. Nosiče nebyly označeny znaky oprávněného distributora a přebaly byly velmi nekvalitní.

Prodejní hodnota veškerého zajištěného zboží by v případě originálů činila 1.486.100 korun.

  • Tzv.Kolotoč, na kterém trhovci padělají zboží světových značek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1821/182024.jpg
  • Trhovci monitorují prostor kolem tržnic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1821/182025.jpg