Noční bouřka na jihu Moravy vyplavovala sklepy

Jižní Morava - Noční průtrž mračen na jihu Moravy zaměstnala desítky hasičů, ti do rána zasahovali nejméně na 50 místech. Většinou čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domků nebo bytových domů a asi ve dvou případech museli uvolňovat silnici, protože přes ni spadl strom. Největší problémy voda způsobila na Znojemsku a Brněnsku, kde bylo nejvíce vytopených sklepů. Zasažená byla například i znojemská nemocnice.

Největší škody způsobila noční bouřka v brněnském Pavilonu Anthropos, kde jsou expozice z prehistorického období. Z potoka, který teče nad pavilonem, se vylila voda do suterénních prostor muzea. Podle stop na stěnách vystoupala voda až do výšky jednoho metru a zaplavila technické zázemí muzea – tedy strojovnu a klimatizaci. Noční bouřka způsobila na technice škody až 1 milion korun.

Podle všeho se zřejmě dalo celému incidentu zabránit. Přes nedaleký potok totiž vede lávka, která působí při větší vodě jako hráz a voda pak hledá jinou cestu a obvykle steče přímo do pavilonu. Dobrou zprávou je ale to, že vystavené expozice nebyly zasaženy, takže Anthropos zůstává návštěvníkům otevřený.