Lidovci definitivně schválili koalici s ČSSD

Brno - Vedení jihomoravských lidovců s konečnou platností stvrdilo koaliční spolupráci se sociální demokracií. České televizi to po jednání krajského výboru řekl jihomoravský předseda Stanislav Juránek.

Krajský výbor KDU-ČSL konstatoval, že sociální demokraté splnili podmínky, které si strana vytyčila. Křesťanští demokraté mají záruku, že budou zrušeny zdravotnické poplatky, což byla první podmínka pro jejich vstup do koalice.

ČSSD splnila také druhou podmínku - výběrové řízení na provoz regionální dopravy, kterého se budou moci vedle Českých drah účastnit i další dopravci. A konečně třetí podmínka – tedy úvěr od Evropské investiční banky. KDU-ČSL má přislíbeno, že budou zrušeny ty akce, u kterých není zaručena dotace z Evropské unie. Celkem to podle Stanislava Juránka znamená úsporu půl miliardy korun.

Omezení investic

Lidovci se se sociálními demokraty dohodli na snížení některých investic kraje. Patří mezi ně například i projekt Archeoparku Pasohlávky. Jiné investice jsou naopak zastaveny zcela - patří mezi ně například curlingová hala v areálu gymnázia Matyáše Lercha a silnice Tišnov - Lipůvka a Těšany - Borkovany. Na opravě zmiňovaných silnic se měl kraj podílet společně se státem. Když ale tyto položky vypadly z rozpočtu ministerstva dopravy, investice zastaví i kraj.

Vyjednavači z KDU-ČSL se teď sejdou se zástupci sociální demokracie, aby doladili poslední detaily koaliční smlouvy. Stanislav Juránek informoval o závěrech jednání lidovců hejtmana Michala Haška, podle kterého nová koalice přinese na jižní Moravu stabilitu a pomůže jí překonat nepříznivé dopady hospodářské krize.