Problém s nefunkční kanalizací si musí lidé v Holáskách vyřešit sami

Brno - Policie ukončila vyšetřování na popud obyvatel brněnské čtvrti Holásky, kteří si stěžovali, že je poškodilo odpojení čerpací stanice. Lidé ze dvou ulic zůstávají už pátý měsíc bez funkční kanalizace. Vypnutá přečerpávací stanice a stále plná odpadní jímka je nutí týden co týden volat fekální vozy. Hlavní problém, tedy vypátrat a zkontaktovat vlastníka odpojené stanice, jim policie nepomohla vyřešit. Ukončené policejní vyšetřování spíše ukázalo, že Holásečtí si za své problémy mohou zčásti sami. Už v minulosti měli totiž možnost se na provozu kanalizace dohodnout, to ale odmítli.

Podle policie se nejedná o trestný čin, ale o čistě obchodní spor. „Obyvatelé ulic Pěnkinova a Widmannova věděli o odpojení stanice s dostatečným předstihem. Navíc je ve spisu doloženo, že obyvatelé v minulosti jednali neúspěšně o úpravě cen stočného," vysvětluje důvod ukončení vyšetřování mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Také brněnská radnice je přesvědčena, že si své problémy zavinili obyvatelé sami. Odmítli se totiž s tehdejším provozovatelem stanice dohodnout na tržní ceně stočného. „Vlastně se zdráhali platit tomu provozovateli dostatečné prostředky, aby tu věc mohl dělat,“ řekl České televizi náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).

Nespokojení obyvatelé Holásek (zdroj: ČT24)

To ale majitelé domů odmítají. Důvod, proč se s firmou 1. Ekosage, která v minulosti přečerpávací stanici provozovala, nedohodli, byl podle nich jiný. „Není pravda, že jsme neměli vůli se dohodnout, nicméně smlouva s provozovatelem namísto s majitelem by nás stavěla do horší role z právního hlediska, proto jsme ji odmítli,“ tvrdí jeden z obyvatelů domů s odpojenou kanalizací Jaroslav Vojta.

Místo kanalizace čerpání jímky

Lidé z dvacítky domů už od března volají několikrát týdně fekální vůz, aby je zbavil odpadů ve věčně plné jímce. Za tyto zásahy už zaplatili téměř sto tisíc korun. Přitom jsou nuceni šetřit s vodou, nemůžou se doma koupat nebo třeba používat pračku.

Majitelé domů dál chtějí pomoc od magistrátu, aby provoz soukromé čerpací stanice převzaly městské Vodárny a kanalizace. Magistrát už to jednou odmítl. Dokud se lidem nepodaří sehnat majitele stanice a dohodnout se s ním na jejím převzetí, město podle náměstka Andera pomoci nemůže. Holásečtí se proti rozhodnutí magistrátu odvolali a čekají na odpověď od krajského úřadu. Výsledek se zřejmě dozvědí během několika týdnů.