Prázdninový hit rodičů v Brně? Příměstské tábory

Brno – Hrát si se zvířaty, na počítačích, jezdit na kole, dělat vědecké pokusy, pěstovat květiny nebo šplhat po laně – to všechno můžou dělat děti v příměstských táborech. V Brně je sezóna letních táborů v plném proudu a hitem letošního léta jsou denní tábory přímo ve městě.

Osmiletý Zdeněk z Blanska je obzvlášť živý a aktivní kluk. „Na místě neposedí ani chviličku,“ říká jeho maminka paní Huderová. Proto je nutné pro něj o prázdninách naplánovat každou minutku. Pro Huderovy je ideální řešení příměstský tábor. Ráno Zdeňka zavedou do Lužánek a pak si ho po práci vyzvednou. „Určitě je to výhoda pro ty menší děti, protože ty třeba nezvládají pobytové tábory a pro zaměstnané rodiče je to také výhoda, protože dáme dítě na příměstský tábor a můžeme jít vesele do práce.“ Huderovi tak letos využijí příměstské tábory pro Zdeňka až třikrát.

V Brně je nabídka příměstských táborů obrovská. Největší nabídku má Centrum volného času Lužánky, které otevírá týdně přes deset táborů po celém Brně. „Rodiče tak mohou vybrat tábor podle věku a gusta své ratolesti – od uměleckých táborů, přes přírodovědné, chovatelské, divadelní, rukodělné, výtvarné, pohybové, počítačové nebo i adrenalinové,“ vyjmenovává Zdeňka Antonovičová, vedoucí vědecko – technického tábora v Lužánkách.

Právě adrenalinové tábory jsou letos největším hitem. Adrenalinové lezení nebo rychlá jízda v přírodě totiž dokáže děti zaujmout více než sezení u počítače. Lanová centra a jachtingové školy na brněnské přehradě proto hlásí poslední volná místa.

Zájem o denní tábory je letos velký, a to nejen u táborů s adrenalinovými aktivitami. Lužánky letos musely rošířit svou nabídku a otevřely 90 příměstských táborů. „Ne všechny tábory jsou obsazeny, v některých třídách jsou pořád volná místa, a tak si rodiče své děti můžou pořád ještě přihlásit“, popisuje situaci Milena Bogdálková z Centra volného času Lužánky.