ČEZ chce horkovod z Dukovan do Brna

Brno - Elektrárenský gigant ČEZ chce postavit horkovod, který by teplem z jaderné elektrárny Dukovany zásoboval Brno. Záměr předložil úředníkům Krajského úřadu Jihomoravského kraje, kteří teď musí posoudit vliv projektu na životní prostředí v rámci řízení EIA. Zájem o vybudování horkovodu už České televizi potvrdil mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Petr Spilka.

Projekt teplovodu z Dukovan do Brna vznikl už v době stavby elektrárny. Jeho přípravu přerušil rok 1989 a navazující restituce a privatizace. Koridor je ale stále součástí územních plánů. Zájem o vybudování teplovodního vedení pro vytápění Brna byl oživen v posledních letech kvůli zdražování zemního plynu.

Optimistická očekávání, že by teplo z Dukovan snížilo cenu tepla pro domácnosti v Brně, jsou ale podle náměstka brněnského primátora Martina Andera (SZ) předčasná. „Ve stávající koncepci města tento záměr obsažen není,“ dodal Ander.

Z podané žádosti na krajský úřad lze vyčíst i některé detaily celého projektu. Horkovod budou tvořit dvě potrubí, každé o průměru jeden metr a deset centimetrů. Teplovod bude dlouhý 40 677 metrů a povede více než metr pod zemí z Dukovan až do Bosonoh. Poteče v něm 56 až 142 stupňů Celsia horká voda.