V Brně přibudou nízkorozpočtové byty pro lidi bez střechy nad hlavou

Brno – Třinást set padesát. Tolik bezdomovců má Brno podle posledního sčítání, které letos v březnu provedl Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Lůžko v některé z nocleháren nebo ubytoven má šanci získat ani ne polovina z nich. Do roka však přibude osmnáct dalších určených pro lidi, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou, ale mají zájem najít si práci a začít nový život.

Rostislav Maršálek loni v září podstoupil náročnou operaci. Po návratu z nemocnice, kde ležel půl roku, zjistil, že nemá kam jít. „Měl jsem úraz, při kterém jsem si zlomil kyčel. Byl jsem o berličkách a na ulici jsem v zimě kvůli svému zdravotnímu stavu zůstat nemohl,“ vypráví. Obrátil se proto na sociální pracovníky. „Moc mi pomohli a dali mě do tohoto krásného prostředí,“ rozhlíží se prošedivělý muž po svém skromném pokoji v ubytovně v Křenové ulici.

Místa v noclehárnách a ubytovnách pro bezdomovce neustále chybí. Nový projekt magistrátu by měl pomoci těm, kteří se svou situací chtějí něco dělat. Šest bytů, které by během roku měly vzniknout v podkroví Azylového domu v Křenové ulici, poskytne lidem v nouzi osmnáct dalších lůžek.

Rozhovor s Ladislavem Ptáčkem z Oddělení sociální prevence a pomoci (zdroj: ČT24)

„Tyto byty jsou určeny pro klienty, kteří jsou na konci terapeutického procesu, prošli už třeba ubytovnou, dlouhodobě s námi spolupracují a svoji situaci řeší. Umožní jim to znovu se začlenit do společnosti a normálně fungovat,“ uvedl Ladislav Ptáček z Oddělení sociální prevence a pomoci.

„Takové byty se už v Brně nacházejí, a to v azylovém domě v ulici Podnásepní. “Máme s tím výborné zkušenosti,„ pokračuje Ladislav Ptáček. “Nejčastěji tyto byty využívají lidé, kteří třeba kvůli ztrátě zaměstnání nebo rozvodu zůstali na ulici, a také lidé po návratu z vězení. Velkou část klientů tvoří i mladí dospělí, kteří přicházejí z dětských domovů nebo výchovných zařízení," dodal.

Aby člověk místo v některém z bytů získal, musí mít svůj vlastní příjem, ze kterého je schopný platit nájem. Pobyt tam vyjde přibližně na osmnáct set až dva a půl tisíce korun měsíčně. Zůstat tam ale mohou pouze rok, pak už se o sebe musejí postarat sami.

Většinu peněz na přeměnu podkroví na nové byty pro bezdomovce získalo město od Evropské unie. „Zhruba dvacetimilionový rozpočet uhradí z osmdesáti procent dotace z evropských fondů,“ potvrdil náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Rekonstrukce by měla začít letos v září a první obyvatelé se tam budou moci stěhovat už za rok.