Srp s kladivem na památníku v Králově Poli zůstane

Brno - Brněnská radnice nenechá z pomníku v Králově Poli sejmout kontroverzní symbol srpu a kladiva. Souhlas k tomu překvapivě nedal Národní památkový ústav. Přitom právě (NPÚ) měl svého zástupce v komisi, která posuzovala novou podobu památníku, kterou Brno představilo na konci dubna.

Náměstka brněnského primátora Martina Andera (SZ) rozhodnutí památkářů překvapilo. „Přestože my jsme jako vlastník navrhovali prostou rudou hvězdu, tak památkáři, to znamená Národní památkový ústav, jasně napsali, že s takovouto úpravou nesouhlasí,“ uvedl náměstek. Prostou rudou hvězdu doporučil už dřív i Vojenský historický ústav.

Stanovisko Národního památkového ústavu zaskočilo historika Pavla Palečka. „Postupy Národního památkového ústavu jsou neprofesionální, stanoviska, která vydávají, si protiřečí,“ řekl Paleček. Ústav už dřív v jednom stanovisku se sejmutím srpu a kladiva souhlasil.

Ředitel Kroupa řekl, že aktuální vyjádření k pomníku vydal jeho podřízený a on sám se s dokumentem ještě neseznámil. Ústav přirovnal k nemocnici, která má svého ředitele, svého primáře a lékaře na jednotlivých ambulancích. „Věci tohoto typu, jako je vyjadřování se ke hřbitovům, vydává ten lékař na ambulanci. Nikomu to dál nedává, nikoho se neptá. Tady lidé mají své kompetence, to není věc, kterou bych řešil já,“ uvedl. Dodal, že ústav má 237 zaměstnanců.

Vydáno pod