Zlín je bez teplé vody. Ti, kdo se chtějí umýt, mohou do místních lázní

Zlín - Bez teplé vody jsou na několik desítek hodin tisíce obyvatel Zlína. V neděli večer totiž začala pravidelná technologická odstávka teplé vody. Dříve trvala 14 dní, teď jen několik desítek hodin. Bez teplé vody tak například zůstane největší zlínské sídliště Jižní svahy, ale i centrum Zlína.

Společnost Alpiq, která je majitelem teplovodní sítě ve Zlíně, dodávku teplé vody zastavila po nepřetržitém dvouletém provozu. „Na zařízení se po 2 letech už opravdu potřebujeme podívat a zkontrolovat, zda je všechno v pořádku,“ řekl dnes dopoledne ředitel společnosti Jaroslav Kulhánek. Ve zlínské teplárně proto utichly všechny turbíny, dnes dopoledne je pečlivě zkoumaly čety montérů.

Jaké je to žít bez teplé vody, to asi nejvíce trápí seniory a rodiny s malými dětmi. S dvouletým Dominikem dnes musela improvizovat i Martina Komendová. Musíme si pomáhat rychlovarnou konvicí, když potřebuji teplé vody více, napustím plný hrnec. Není to úplně příjemné, ale ty čtyři dny to nějak vydržíme," řekla.

Jaroslav Kulhánek,výkonný ředitel Alpiq Zlín, o odstávce teplárny (zdroj: ČT24)

Bez teplé vody jsou i klienti Domu pro seniory v centru krajského města. Tam dnes museli zrušit rehabilitaci i ergoterapii, protože při nich využívají teplou vodu. Sestřičky teď ještě častěji než obvykle pomáhají seniorům s hygienou. „Nutné je to hlavně u ležících klientů, kteří se už sami neobslouží. Ale společně to zvládáme, žádný zásadní problém do této chvíle nenastal,“ dodala manažerka domova Bohuslava Schinkeová.

Naopak zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati se teplovodní odstávka nijak nedotkla. Provozy se mohou spolehnout na náhradní zdroje tepla, a proto všechny výkony probíhají podle plánu.

Kdo by se přece jen bez teplé vody neobešel, může využít Městské lázně ve Zlíně. Ty na dodávce teplé vody nejsou závislé, a tak se z nich na pár hodin mohou stát komfortní veřejné umývárny. Je to ale málo pravděpodobné, zatímco dříve odstávka trvala dva týdny, teď potrvá jen od 1. do 4. srpna. Nejpozději ve středu ve 20 hodin bude dodávka teplé vody ve Zlíně obnovena, alespoň to takto zlínská teplárna avizovala.