Kanaďani, Švédi i Rusové pomáhají lázním vrátit zašlou slávu

Velká Roudka - Chátrajících budov bývalých lázní ve Velké Roudce na Blanensku se ujali na měsíc dobrovolníci. Vysekávají tam přerostlou trávu a z místností, kde se to dříve hemžilo hosty, vyklízejí staré stoly a postele. Do původního stavu snad pomůže celý areál uvést evropská dotace.

Hlavní budovu, nad jejímž vchodem prosvítají zbytky nápisu Svornost, opustil život v devadesátých letech. Právě tehdy přešla vlastnická práva do rukou restituentů, kteří ale do nutné údržby celého areálu vůbec neinvestovali. Kromě Svornosti obrostl metrovou trávou i objekt bývalé restaurace a okolní vilky.

Impuls obnovit v celém areálu život přišel z občanského sdružení Pramínek, které povolalo na pomoc dobrovolníky ze čtyř zemí světa, aby se účastnili pracovního kempu. „Přijeli k nám z Kanady, Švédska, Ruska a Jižní Korey. Příští týden navazuje další kemp, kam dorazí Italové a Japonci,“ říká předsedkyně Pramínku Magda Kalová.

Magda Kalová, předsedkyně Občanského sdružení Pramínek (zdroj: ČT24)

Historie lázní ve Velké Roudce

Historie lázní sahá do poloviny 14. století, kdy padly první zmínky o minerálních pramenech – Antonínově a Františkově, které měly blahodárný účinek na střevní a žaludeční choroby. Lázně jako takové byly založeny majiteli borotínského panství už v roce 1805. Objekty, které byly po druhé světové válce  odejmuty jejich majitelům, manželům Fišarovým, později vlastnil také podnik ZLK Brno (pozdější Zetor).

Kromě sekání trávy a prořezávání stromů, účastníci kempu vyklízejí staré věci z polorozbořených místností. Práce jim ale nevyplní všechen čas – zbývá samozřejmě místo i na zábavu. „Je to nádherný pocit pomoct takhle přírodě v nějaké vesnici. Zároveň se tady setkávají lidé z různých kulturních prostředí a mohou si vyměňovat zkušenosti,“ podotýká vedoucí kempu Jakub Kříž.

Občanské sdružení Pramínek už za měsíc začne zařizovat evropskou dotaci ve výši sto milionů korun. Pokud se podaří získat peníze a lázeňské budovy opravit, obec Velká Roudka, která leží na pomezí Pardubického a Jihomoravského kraje, začne opět lákat turisty.

Vydáno pod