Brněnská nemocnice získala unikátní monitorovací systém

Brno - Unikátní monitorovací systém, který umožní lékařům nepřetržitě on-line sledovat stav plodu budoucích maminek získala gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Brno. Tento systém, do kterého je zapojeno dvacet dva monitorů, propojuje dvě pracoviště Fakultní brněnské nemocnice – porodnici v Bohunicích a na Obilním trhu. Lékaři tak mohou pomocí webového přístupu sledovat na svých obrazovkách jakýkoli z připojených fetálních monitorů. Díky tomu se nemocnice chlubí jedinečností systému v České republice i v celé střední Evropě.

Nikde ve střední Evropě nejsou tolika monitory propojena dvě vzdálená pracoviště. Když se dříve vyskytla nějaká komplikace a byla potřeba rada odborníka, museli lékaři přejíždět z jedné porodnice do druhé. Teď stačí, když se podívají na monitor počítače, který právě sleduje danou maminku a mohou svým kolegům poradit třeba telefonicky," vysvětlila princip fungování systému zástupkyně dodací firmy Monika Jiráčková.

Tento systém centralizuje data ze všech připojených fetálních monitorů. „To jsou monitory, které monitorují plod během těhotenství i během porodu,“ vysvětlil primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.

Petr Janků, primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno (zdroj: ČT24)

Systém umí spustit alarm, když je zle

Systém za více než dva milióny korun údaje také sám automaticky vyhodnocuje a pokud se objeví patologie plodu, upozorní personál nemocnice alarmem. To zvyšuje bezpečnost plodu i maminky. Všechna data také archivuje na centrálním úložišti v digitální podobě po neomezenou dobu. „Doteď jsme archivovali záznamy na termopapíru, jehož kvalita není zrovna nejlepší. Nyní je záznam kvalitnější a nemůže docházet ke ztrátě dat,“ dodal primář Petr Janků.

Tato archivace také ulehčí případy, kdy se rodiče rozhodnou nemocnici žalovat za zanedbání péče. V takovýchto sporech bude nyní možné podívat se na záznam těhotenství i celého porodu a rozpor rychleji vyřešit.

Práci, díky systému, mají jednodušší nejenom lékaři, ale uleví se i maminkám. Většinou toto sledování probíhá pomocí kardiotokografie, která lékaři umožní sledovat děložní stahy a měřit ozvy dítěte, a při které musí budoucí maminky ležet připoutány pásy na lůžku. Nový systém obsahuje pouze malé nalepovací sondy, pod které ani není nutné natírat gel. Monitorování je tak daleko příjemnější a komfortnější.

Monitorování v terénu

Fakultní nemocnice Brno zakoupila také nejmodernější monitor plodu, který chce brzo k monitorovacímu systému připojit. Tento monitor je zatím jediný v České republice. „Jeho výhodou je, že je bezdrátový a umožňuje mamince volný pohyb. Díky němu může být maminka monitorována třeba i doma,“ popsal monitor primář oddělení. Data o plodu se nahrávají a jsou bezdrátově přenesena do centrální stanice.