Představení o útěku Mašínových na vodě

Babice (Uherskohradišťsko) - Už počtvrté se hraje v létě Divadlo na vodě. Konkrétně na Baťově kanále, jedinečné vodní cestě z přelomu 30. a 40. let minulého století. Divadelní scéna je umístěna stylově na lodi, a kdo by čekal nenáročná představení v letní atmosféře, by se asi repertoáru hodně divil. Po inscenacích Vyšší princip nebo Strýček Váňa, herci z Divadla v 7 a půl nastudovali inscenaci Mašíni – cestou samurajů.

Už samotný název napovídá, že hra se věnuje nejkontroverznějšímu činu tzv. třetího odboje, kterým byl útěk bratří Mašínů a nedávno zesnulého Milana Paumera z komunistického Československa za železnou oponu.

Včerejší večerní představení se odehrálo v přístavišti v Babicích na Uherskohradišťsku, v improvizovaném hledišti usedlo přes 200 diváků.

Matěj T. Růžička, režisér představení (zdroj: ČT24)

Režisér Matěj T. Růžička využil ve hře japonské motivy v podobě boje samurajů (Mašínovi) se Šogúny (příslušníci SNB), děj ale zachoval všechny podstatné události útěku – smrt 2 příslušníků SNB, smrt pokladníka a samozřejmě taky boj proti mnohonásobné přesile vojáků a milicionářů na území Německa v roce 1953.

Další představení:

8.8. Uherský Ostroh

9.8. Veselí nad Moravou

12.8. Strážnice

13.8. Petrov u Hodonína

Začátky představení jsou pokaždé plánovány na 21.00 hodin

„My neřešíme, zdali to bylo správné nebo ne. My se snažíme spíš řešit otázku viny v nich samotných, v těch duších tehdy sotva 20letých kluků,“ řekl režisér Matěj T. Růžička.

„Divák se může pokusit proniknout do té doby. Vždyť my ani teď po mnoha letech nejsme schopni zhodnotit, zdali zastřelili vinné nebo nevinné lidi. Oni, tedy Mašínovi, si ale pochopitelně mysleli, že jsou ve válce,“ podotkl Michal Isteník, který hraje postavu nejzápornějšího Šogúna.

Herci naplno využili jedinečného prostředí Baťova kanálu. Jevištěm se stala loď, vodní plocha pak součást děje. Diváci viděli desítky skoků do vody. „Ta voda je něco, co na divadle z pochopitelných důvodů možné není. My si třeba můžeme dovolit udělat padající mrtvolu z výšky 4 metrů. To na divadle pochopitelně nejde,“ řekl režisér Matěj T. Růžička.

Série divadelních představení, na které je nutné se vzhledem k invazi komárů vybavit repelentem, bude pokračovat až do 13. srpna. V úterý 3. srpna divadlo hostuje v Otrokovicích, 6. srpna v Uherském Hradišti , 7. 8. ve slovenské Skalici.