Praha se odvolá. Krumlov argumenty o epopeji nevyslyšel

Praha/Moravský Krumlov – Hlavní město Praha se v nejbližších dnes odvolá proti rozhodnutí, kterým městský úřad v Krumlově zamezil nakládání se Slovanskou epopejí. Muchovy obrazy tak stále zůstávají v krumlovském zámku, odkud je Praha chtěla po téměř padesáti letech odvézt do Veletržního paláce. Odvolání je možné podat do 15 dní od vydání rozhodnutí, záležitostí se bude zabývat jihomoravský krajský úřad. Pokud by Praha s odvoláním neuspěla, zváží nejspíše jako další možný krok správní žalobu. Po Krumlově také bude požadovat náhradu škody.

Radní pro kulturu Ondřej Pecha už dříve řekl, že městský úřad neměl k vydání rozhodnutí o epopeji oprávnění, nicméně se chce nejprve pokusit domluvit se s Krumlovem smírnou cestou. Zaslal proto tajemníkovi úřadu dopis se svými argumenty. Úřad je ale podle Pechových slov nevzal v úvahu. Praha poukazovala mimo jiné na nedávné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, který ve stejné věci rozhodl odlišně.

Žádost v obou případech podal vnuk autora Slovanské epopeje John Mucha, prezident Muchovy nadace. Má podporu své matky, Geraldiny Muchové, zatímco třetí dědic, Johnova nevlastní sestra Jarmila Mucha Plocková, s podniknutými kroky nesouhlasí.

„Je to naprosto absurdní situace a zásah do vlastnických práv Prahy,“ uvedl dnes Pecha. Podle radního Praze už nyní vzniká škoda, kterou bude chtít po Krumlovu nahradit. „Ve Veletržním paláci už jsou instalována a zaplacena technická opatření, která přijdou vniveč,“ poznamenal.

Tajemník Městského úřadu Moravský Krumlov Pavel Vavřina je podle svých slov obeznámen s tím, že Praha odvolání podá. „My ale celou záležitost nebudeme jakkoli komentovat. To nám nepřísluší, je nutné počkat až do ukončení správního řízení,“ uvedl. Ke kauze se nebude vyjadřovat po celou dobu řízení ani jihomoravský krajský úřad, který se bude odvoláním zabývat.

Ondřej Pecha:

„Je to naprosto absurdní situace a zásah do vlastnických práv Prahy.“

Galerie hlavního města Prahy i přes současné komplikace výstavu Slovanské epopeje připravuje. Převezena měla být z Krumlova do Veletržního paláce. Proti je kromě Johna Muchy také Moravský Krumlov a Jihomoravský kraj, i když z trochu jiného důvodu než malířův vnuk. Mucha tvrdí, že Praha nesplnila podmínku pro převoz epopeje, kterou si stanovil jeho dědeček – nevystavěla pro obrazy v hlavním městě samostatný pavilon. Veletržní palác by tak byl jen další provizoním řešením. 

Zástupci Krumlova a Jihomoravského kraje ponechání epopeje v Krumlově podporují i proto, že se obávají poklesu zájmu turistů po odstěhování velkoformátových obrazů. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška má na ně Krumlov po více než čtyřiceti letech morální nárok. Zachování Slovanské epopeje na Moravě minulý týden podpořil také prezident Václav Klaus.

Vydáno pod