Luhačovickou přehradu začnou čistit od sinic

Luhačovice - Přehradu u Luhačovic, jednu z největších vodních nádrží Zlínského kraje, čeká během října úplné vypuštění. Dříve vyhledávaná rekreační zóna se totiž potýká s přemnoženými sinicemi. Od listopadu proto začnou práce na jejím odbahnění. Čistá voda by měla na přehradu vrátit život, přípravy ale provází strach z budoucnosti těch, kteří na přehradě postavili svou živnost.

Vyčištění nádrže totiž bude trvat minimálně osm měsíců a začátek příští sezóny je proto ohrožen. To se nelíbí provozovatelům místních hotelů a penzionů: „Už teď máme hotely prázdné kvůli sinicím. Pokud bychom v příští sezóně přišli o přehradu úplně, mohlo by to být pro některé menší hoteliéry existenční,“ dodává ředitelka největšího hotelu u přehrady Jarmila Stojová. V hotelu, který vede, je z osmdesáti pokojů obsazena slabá třetina. Ostatní provozovny jsou na tom stejně.

V minulosti se přitom na přehradu u Luhačovic jezdili koupat lidé z celého regionu. Plné pláže ale zůstaly jen ve vzpomínkách pamětníků: „Když jste přijeli v devět hodin ráno, už jste neměli kde si rozložit deku, bývala tu hlava na hlavě. Na párek v rohlíku, zmrzlinu nebo limonádu se stávaly až stometrové fronty,“ vrací se do minulosti Josef Hnilo.

Dnes se už návštěvníci přehrady o volné místo bát nemusí, pláže okolo vody jsou totiž prázdné. Vyčištění přehrady od sinic je nutné. Hoteliérům a místním obyvatelům proto nezbývá než doufat, že se práce stihnou dokončit ve stanoveném termínu, tedy těsně před zahájením příští sezóny, a že čistá voda místní pláže znovu naplní.

Konečnou částku za vyčištění přehrady zatím Povodí Moravy, které nádrž spravuje, neprozradilo. Řádově ale půjde o stovky milionů korun. Na zaplacení se bude podílet také ministerstvo zemědělství, které na obnovu nádrže přislíbilo téměř 140 milionů.