Policie na jihu Moravy zadržela gang zlodějů, na Zlínsku skupinu lupičů

Brno – Muže, kteří vykrádali různé objekty v celém kraji, zatkli brněnští policisté. Při dopadení zlodějů ve věku od osmadvaceti do šestačtyřiceti let musela asistovat zásahová jednotka. Pachatelé nebyli žádnými nováčky a policie se obávala, že mají v držení zbraně. Všichni tři jsou v současné době vazebně stíháni a zatím jim jihomoravská policie prokázala deset loupeží.

„Podezřelá trojice loupila hlavně na Znojemsku a od letošního března, kdy jednoho z nich zatkla zlínská policie, se přesunuli do Brna,“ řekl kriminalista Josef Válka. Zaměřovali se hlavně na prodejny potravin, bývalá zemědělská družstva, ale nezastavili se ani před vykradením výherních automatů nebo bankomatu.

Na největší výdělek si přišli koncem května ve firmě Rašíno v Jihlavské ulici v Brně. „Do budovy vlezli oknem potom, co ho rozbili železnou tyčí,“ popsala jeden z případů kriminalistka Alena Knotková. Ve společnosti pak odcizili trezor s téměř jedním a půl milionem korun a cenné papíry.

Kriminalistka Alena Knotková k případu vloupání (zdroj: ČT24)

„Ke vloupáním přistupovali profesionálně. Tipovali si objekty, jezdili se na ně předem dívat ještě za denního světla. Do objektů se pak dostávali docela krkolomným způsobem,“ uvedl Válka.

Celkovou škodu policisté odhadují na sedm milionů korun. Takto vydělané peníze se ale u zlodějů dlouho neohřáli. Zpravidla je během pár dní prohráli na výherních automatech.

Lupiči na Zlínsku přepadávali herny a kasina. Celkem sedmnáctkrát

Kriminalisté ze zlínského krajského policejního ředitelství dopadli šest pachatelů ze severní Moravy, kteří mají na svědomí sérii 17 loupežných přepadení. Přepadávali zejména herny a kasina, jejich cílem se staly i dvě benzinky a jedna banka. Přibližná škoda je 1,3 milionu korun.

Scénář přepadení byl téměř vždy shodný. Pachatelé se loupeží dopouštěli v různém složení. Dva si nejdříve obhlédli vybrané místo, pak se zamaskovali šátky nebo kuklami a šli za obsluhou. Třetí čekal v autě a staral se o rychlý odvoz z místa činu. „Jeden z nich vždy namířil pistoli na obsluhu a vynutil si peníze jak z peněženky, tak z trezoru. Při odchodu pak zaměstnance nutili, aby si lehli na zem a stříkali jim do očí pepřový sprej,“ popsala mluvčí krajské policie Jana Bartíková. V některých případech použili i elektrický paralyzér.