Spor o sluneční elektrárnu skončil u Nejvyššího správního soudu. Obec projekt uhájila

Ústup (Blanensko) - Spor o „sluneční elektrárnu“ v jedné z nejmenších obcí kraje se dostal až před Nejvyšší správní soud. Na postup obecního úřadu při schvalování územního plánu ve prospěch elektrárny si u něj stěžovali manželé Okáčovi. Jejich pozemek totiž s plánovanou elektrárnou sousedí.

„Sedm let jsme hledali vhodné místečko pro naši zvířecí farmu, našli jsme ho v Ústupu a teď abychom stavěli vysoký plot, abychom neviděli to, co tady chtějí postavit,“ říká Yvona Okáčová.

Tvrdí, že nebyli o stavbě elektrárny dostatečně a správně informováni a hlavně prý chyběly informace na úřední desce nebo webových stránkách obce. Soud ale rozhodl v neprospěch odpůrců stavby zařízení. Dal za pravdu argumentům obce.

Vyjádření advokátky starosty Ústupu Kataríny Mihokové (zdroj: ČT24)

„Všechno jsem zveřejňoval na vývěsce v obci, která odjakživa sloužila jako úřední deska. Jen to tam nebylo napsané. A na internet jsme posílali informace do Boskovic, kde je náš nadřazený úřad,“ vysvětloval u soudu starosta Antonín Toman (nez.).

„Vývěska, kam se dávají sportovní utkání a výkup králičích kožek, není úřední deskou,“ oponoval advokát manželů Okáčových Radek Ondruš. Podle advokátky starosty obce Kataríny Mihokové, ale tabule sloužila svému účelu a manželé Okáčovi byli o plánech na elektrárnu dostatečně informováni.

„Oni si protiřečili, když říkali, že neměli informace, a přitom se aktivně zúčastnili toho procesu rozhodování a podávali námitky proti elektrárně,“ řekla Mihoková. Upozornila také na nedávné referendum, které v obci s pouhými 40 stálými obyvateli dopadlo jednoznačně ve prospěch stavby solárních panelů.

Boj manželů Okáčových proti tříhektarové fotovoltaické elektrárněv Ústupu rozhodnutím Nejvyššího správního soudu nekončí. „Budeme bojovat dál, co nám umožní právní prostředky, nevzdáme se,“ dodal po vynesení rozsudku Přemysl Okáč. Právní zástupce manželů Okáčových nevylučuje ani, že podá na postup úřadu v Ústupu ústavní stížnost.

Vydáno pod