Sochy svatých na Dominikánském náměstí opravují restaurátoři

Brno - Čtveřice soch vedle kostela svatého Michala prochází nezbytnou opravou. Sochy svatého Iva, Floriána, Jana Křtitele a Václava jsou v dezolátním stavu a na jejich údržbu nastoupili restaurátoři. Sochy z 18. století bude firma, která má rekonstrukci na starosti, opravovat přímo na rampě u kostela. Vše bude trvat deset týdnů, během kterých budou sochy schovány v lešení. Město na opravu schválilo dotaci ve výši 250 tisíc korun.

Čtveřice soch je v žalostném stavu. Například svatý Ivo už nemá téměř žádný obličej a chybí mu pravá ruka. Nejlépe z opravované čtveřice je na tom svatý Václav, který jako jediný není z vápence a nepodléhá tolik povětrnostním vlivům. „Sochy pocházejí z let 1736 a tvoří výraznou galerii před novou radnicí v Brně. Během oprav budou sochy očištěny, kámen bude zpevněn, budou doplněny plochy, kde chybí profilace nebo kámen,“ shrnula Jana Severinová z restaurátorské firmy.

Nejdříve se ale sochy musí očistit. Několik řemeslníků už začalo pomocí speciální metody na sochách pracovat. „V současnosti se sochy čistí metodou mikropískování. Je to poměrně šetřivá metoda, kdy z trysky míří přímo na povrch sochy. Je to dostatečně jemná metoda, aby sochu nepoškodila,“ popsala Radka Levínská, která má restauraci svaté čtveřice na starost.

Restaurování soch na Dominikánském náměstí (zdroj: ČT24)

Vedle kostela svatého Michala byly opraveny už tři z celkem deseti soch a další čtveřice bude hotová do deseti týdnu. Město už celkem vyčlenilo na opravy téměř půl milionu korun.

Vydáno pod