Stovky věřících se vydaly na mezinárodní cyklopouť

Uherský Brod - Odjakživa se věřící vydávali na daleké poutě, aby vzdali oběť Pánu Bohu. Novodobí poutníci už ale neputují jen pěšky, někteří vyráží na kolech. A takových cykloputníků neustále přibývá, což potvrzuje i počet účastníků šestého ročníku cyklopoutě. Hned sto dvacet věřících totiž vyrazilo z Uherského Brodu na cestu za slovenskými a maďarskými poutními místy.

Během deseti dnů ujedou 650 kilometrů. „Vždycky si určíme nějakou významnou lokalitu. V minulých letech jsme byli dvakrát v Rakousku, v Německu a Polsku. Loni jsme procestovali celou Českou republiku, a tentokrát putujeme přes Slovensko do Budapešti,“ prozradil cíl letošní cyklopouti hlavní organizátor akce Petr Gabriel. Na své cestě účastníci navštíví devět poutních míst a denně urazí šedesát a někdy i sto kilometrů. Namáhavou cestu přesto absolvují také děti a senioři.

Jednasedmdesátiletý František Sněhota z Ostravy je vůbec nejstarším účastníkem cyklopouti. Z 650 kilometrů, které má před sebou, ale strach nemá, nejede totiž poprvé. „Otevřel jsem kdysi Katolický týdeník, ve kterých psali o možnosti zúčastnit se takové cesty. Dostal jsem chuť do toho jít, tak jsem se připojil a od té doby jezdím,“ vzpomněl.

Věřící z Uherského Brodu se vydali na pouť na kolech (zdroj: ČT24)

To bylo v roce 2004, kdy se konal první ročník. Od té doby nevynechal ani jednou. Pouť na kole ale nevnímá jako výlet, dlouhá cesta mu přináší očistu, a to jak duchovní, tak tělesnou: „Přestože je mi už přes sedmdesát roků, na kole vždycky omládnu. Před každou jízdou se pomodlím a vložím se do rukou Pána,“ dodal Sněhota.

První zastávkou stodvacítky cyklistů je slovenský Šaštín. Na Slovensku navštíví ještě Bratislavu, Nitru a Nové Mesto nad Váhom. V Maďarsku se pak zastaví v Budapešti, Ostřihomi a v hlavním poutním místě Maďarska – Pannonhalmě. Spát budou většinou v tělocvičnách, tolik lidí se totiž do žádné fary nevejde.