Garáže na Zelném trhu chceme, rozhodla podruhé Rada

Brno - Straně zelených se nepodařilo zvrátit rozhodnutí Rady města Brna, která v polovině července posvětil plán soukromého investora na stavbu podzemních garáží pod historickým Zelným trhem v centru města. Zeleným se nelíbilo, že radní tehdy neměli dostatek odborných posudků a vyjádření, aby kvalifikovaně rozhodli.

„Proto jsme navrhli rozhodnutí Rady zrušit a učinit ho znovu, až budou předloženy všechny potřebné dokumenty,“ vysvětlil náměstek primátora Maertin Ander (SZ). „Veškeré problematické body budou vyřešeny v následujícím stavebním a územním řízení. Pokud se během této doby ukáže problém, garáže nevzniknou. Rušit rozhodnutí Rady proto nebylo nutné,“ řekl náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD). Námitky ke garážím mají hlavně památkáři a obavy panují i z budoucího statického zabezpečení. Odborníci na brněnské podzemí mají obavu, aby projekt nenarušil statiku sklepů, a zejména pak kašnu Parnas, jejíž základy by byly jen pár metrů od plánovaného parkoviště.

Investor, který v dolní části náměstí už rekonstruuje historickou budovu bývalé Cyrilometodějské záložny a chce z ní vytvořit luxusní hotel, plánuje v podzemí vybudovat asi 80 parkovacích míst. Ta by měla sloužit především pro potřeby hotelu. Zbývající místa by byla určena rezidentům okolních luxusních bytů. S parkovacími plochami pro veřejnost se v tomto projektu nepočítá.  Souhlas vedení města znamená pro investora, že se může pustit do vyřizování dokumentací pro územní a posléze stavební povolení.

Vyjádření náměstků primátora města Brna Ladislava Macka (ČSSD) a Martina Andera (SZ) (zdroj: ČT24)