Hradčanům a Čebínu má odlehčit plánovaný obchvat

Hradčany, Čebín - Konce hluku z tisíců aut pod okny svých domů se už možná konečně dočkají lidé z Hradčan a Čebína. Tyto dvě obce by měl totiž obeplout plánovaný desetikilometrový obchvat. V tuto chvíli úřady posuzují, jaký by stavba měla mít dopad na životní prostředí.

Tah z Brna směrem k Tišnovu si svou frekventovaností nezadá ani s daleko významnějšími silnicemi. Pří průjezdu Čebínem a Hradčanami tak někdy trpí nejen řidiči, ale hlavně lidé, bydlící okolo. Současná silnice prochází přímo středem obou obcí a denně po ní projede téměř sedmnáct tisíc aut. „V takovém provozu je v obci problém vůbec přejít silnici, máme sice čtyři přechody, ale i tak to není moc možné,“ stěžuje si čebínský starosta Miroslav Bartoš (nez.).

Nebezpečný a hlučný problém by mohl vyřešit silniční obchvat, místní v něj už ale přestávali doufat, protože první obchvatové plány patří ještě do minulého století. „Usiluje se o něj snad už od války, kdy měl obchvat být přípojku na plánovanou dálnici,“ vysvětlil starosta Hradčan Ladislav Medek (nez.).

Silnice mezi Hradčany a Čebínem je ve velmi špatném stavu (zdroj: ČT24)

Teď ale projekt začíná konečně dostávat skutečné obrysy. Správa a údržba silnic už má projekt, který počítá s tím, že by nová silnice téměř kopírovala trasu železniční dráhy a záplavu aut tak konečně odvedla mimo obydlená místa. „Technická část je vyřešena. V současné době probíhá vyřizování dokladů pro územní rozhodnutí a vypořádáváme se s majiteli pozemků. Nově bude muset být zpracována i studie dopadů na životní prostředí,“ popsal stav projektu Břetislav Mutl ze Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Stavba by mohla začít už v roce 2013 a s obchvatem je třeba spěchat, už o dva roky později totiž vyprší možnost novou silnici za stovky miliónů spolufinancovat i z evropských fondů.