Lidé na Vysočině příliš nevědí, jak pomoci postiženým povodní

Jihlava - Kraj Vysočina už do svých záplavami postižených oblastí poslal 200 tisíc korun a jedná i o nasazení pěší roty armádních záložníků. Organizace pomoci od lidí ale zatím vázne. Dobrovolníci na úklid nevědí, kam se vydat, a sklady Červeného kříže jsou prázdné. Lidé se však mohou účastnit autobusového výjezdu dobrovolníků do Liberce.

Dobrovolný hasič Jiří Bárta z Dobronína na Jihlavsku se společně s kamarády v neděli rozhodl, že pojedou pomáhat do záplavami postižených oblastí. Doteď ale nevědí, kam se mají vydat. Mají přitom připravenu elektrocentrálu, plovoucí čerpadlo i osvětlovací stojany. Na povel generálního ředitelství čekají na Vysočině i profesionální hasiči, zatím ale nevědí, kolik lidí a jaká technika je na jednotlivých místech potřeba.

Dobrovolníci jsou, ale sklady Červeného kříže na Vysočině zatím zejí prázdnotou. Ačkoliv prostřednictvím rozhlasu vyhlásili sbírku, lidé nic nenosí. Pomoc zatím poskytli radní kraje. „Poskytli jsme dar 100 tisíc korun Libereckému kraji a po dohodě s hejtmanem Eichlerem a jeho krizovým štábem pro Hrádek nad Nisou a Frýdlant v Čechách po 50 tisících,“ uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Naplánovaný je nicméně odjezd autobusu dobrovolníků z Brna přes Jihlavu do Liberce. Odjíždí 16. 8. a přihlásit se může kdokoli, a to Františkovi Bublanovi na e-mailovou adresu frantisek.bublan@seznam.cz nebo telefonní číslo 731 428 373. Charita i pobočky Červeného kříže v kraji Vysočina jsou připraveny přijímat od firem i jednotlivců čistící a dezinfekční prostředky, nářadí a třeba i balenou vodu. Potřebné věci můžou lidé nosit v pracovní dny anebo o víkendu a večer po předchozí domluvě.

Kontaktní telefony:

Charita Vysočina:731 428 373

ČČK Pelhřimov: 725 406 262

ČČK Jihlava: 567 301 900