Budova Charity Olomouc nabízí nově noclehárnu pro týrané ženy

Olomouc - Olomoucká Charita začala lidem bez domova poskytovat kvalitnější služby. Její budova ve Wurmově ulici totiž prošla nákladnou rekonstrukcí. Stavební firmy se zaměřily především na opravu celého druhého patra, kam pracovníci Charity umístili noclehárnu pro ženy a krizové centrum. Objekt bývalé kanovnické rezidence, kde olomoucká Charita sídlí od roku 1991, už doslova padal svým obyvatelům na hlavu. Opravy všeho možného tady byly na denním pořádku.

„Střecha byla v havarijním stavu,“ řekla ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. V roce 2008 ale Charita získala peníze z fondů Evropské unie a o rok později už se pustila do oprav. „Podařilo se tento historicky cenný objekt zrenovovat a dát mu tvář, za kterou se nemusí město Olomouc stydět,“ prohlásil Ladislav Šnevajs, náměstek primátora Olomouce.

Díky rekonstrukci mohla Charita rozjet dvě nové služby, které dosud v Olomouci chyběly – noclehárnu pro ženy, kam se vejde osm bezdomovkyň a krizové centrum. „Kapacita krizového centra je šest míst s tím, že je tam možnost dalších šesti přistýlek. Cílovou skupinou jsou oběti domácího násilí, oběti trestných činů,“ řekla koordinátorka krizového centra a nocležny pro ženy Adéla Adámková.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Opravená je rovněž ordinace pro lidi bez domova. Pacienti teď mají k dispozici čekárnu se sprchou. Objekt se navíc dočkal bezbariérových úprav a výtahu. Olomoucká Charita funguje ve městě už téměř dvacet let. Například jen jejím denním centrem projde každý den na sto dvacet lidí bez domova.