Popílek už netrápí jih Brna

Brno- Obyvatelům brněnského Komárova se konečně lépe dýchá. Slévárna Feramo, která funguje v blízkosti rodinných domů, totiž opravila nefunkční filtry, kvůli kterým v minulosti zasypávala obydlenou zónu černým popílkem. Od června navíc odborníci ze zdravotního ústavu monitorují ovzduší, jestli se v něm nevyskytují nebezpečné látky.

Podle inspekce životního prostředí spadlo na obydlenou část Komárova před dvěma lety téměř 8 tun popílku. Černý prach za jedinou noc zasypal auta, domy nebo zeleninu na zahrádkách. Slévárna dostala od Inspekce životního prostředí několik pokut. Ta poslední byla vyčíslena už na 600 tisíc korun. Feramo prý ale dalo letos na přelomu roku vše do pořádku.

„Výsledky rozborů nám dokázaly jednoznačně určit dva zdroje, které mají majoritní podíl a vliv na spad v dané oblasti. Jeden z těchto zdrojů byl nahrazen novým zařízením a druhý prošel generální opravou. Tyto změny probíhaly v období od loňského října do ledna letošního roku. Po znovuuvedení do provozu bylo opět provedeno měření emisí, které potvrdilo správnost našich opatření,“ napsal v dopise obyvatelům Komárova jednatel firmy Feramo Metallum International Rudolf Ursacher.

Na letošní jaro a léto, kdy se v dřívějších letech spad objevoval nejvíce, tak místní čekali s napjetím, jestli se popílek ještě objeví nebo ne. „Skutečně se něco stalo, protože ten hrubý popílek, ty hrubé nečistoty, které se kumulovaly na bazénech, balkónech a kočárcích, už tu nejsou. Spad tu je stále, ale je to jemnější popílek,“ popisuje změnu radní městské části a obyvatel postižené oblasti Komárova Milan Potáček.

Kvůli jemnějšímu popílku, který se podle místních ještě stále objevuje, začali ovzduší monitorovat i odborníci ze zdravotního ústavu v Brně. Testy začaly na konci června. Podle jejich výsledků by se mělo zjistit, jestli prach obyvatelům neškodí. „Vytipovali jsme 3 stacionární měřící místa, na kterých kontinuálně monitorujeme poletavý prach,“ popsal systém kontrol David Marek ze Zdravotního ústavu v Brně. Výsledky měření by měly být připravené příští rok. První je ale bude znát Feramo, protože testy zaplatilo.