Milion korun na boj s následky povodní

Brno- Na dnešním mimořádném zasedání odsouhlasili radní Jihomoravského kraje pomoc pro oblasti postižené povodněmi ve výši 1 milionu korun. Šest set tisíc korun by mělo odejít do Libereckého kraje, čtyři sta tisíc na Ústecko. Navíc, Diecézní charita Brno, která už vyslala na místo skupinu 27 dobrovolníků a v pondělí vyšle dalších 45, dostane od kraje mimořádnou dotaci 50 000 korun. Kraj dobrovolníkům zaplatí dopravu, stravování a ochranné pomůcky. Kromě finanční pomoci dnes vedení kraje nabídlo Liberecku a Ústecku techniku na čištění kanalizace a stroje na opravy zničených silnic včetně osádek vozů.

Na pomoci poničeným oblastem se pak přímo podílí i jihomoravské bezpečnostní složky. Brněnská městská policie už vyslala dvacítku mužů, kteří se zapojili do úklidových prací. Dnes po poledni odjelo šestnáct brněnských policistů z dopravního oddělení. „Budeme dozorovat v dané oblasti, aby nedocházelo k rabování. Řízení dopravy přichází v úvahu, ale jsme vybaveni i pro pomoc při úklidových pracech. Bereme s sebou elektrocentrálu, motorovou pilu, nářadí pro práce ve výškách atd.,“ řekl velitel speciálního týmu Roman Poč.

Armáda je připravena povolat z jihu Moravy 25 mužů z aktivních záloh a hasiči nabídli Ústeckému a Libereckému kraji hlavně vysoušeče. Kvůli krizové situaci v Čechách jsou hasiči připraveni stáhnout z okresů jižní Moravy sušící zařízení, která doposud likvidovala následky povodní a přívalových dešťů na jihu Moravy.

velitel speciálního týmu Roman Poč o pomoci povodněmi postiženým oblastem (zdroj: ČT24)

Krajská hygienická stanice už na postižené místo vyslala předního odborníka na komáří kalamity Oldřicha Šebestu. Přemnožení komárů je totiž jedním z hlavních následků povodní. Na základě vyhodnocení situace Šebestou poté Jihomoravský kraj může na Liberecko a Ústecko poslat až 200 litrů postřiku, kterého má jižní Morava jako jediný kraj v republice na skladech dostatek.

Vydáno pod