Jedinečnou výstavu modelů zemědělských strojů nabízí muzeum v Lahžhotě

Lanžhot - Unikátní sbírku modelů historických zemědělských strojů vystavuje v lanžhotském muzeu skoro sedmdesátiletý František Kořínek. Zatím jich vytvořil patnáct a do budoucna hodlá sestrojit další. Výroba těch nejsložitějších z nich mu trvala až jeden rok. Svou výstavou chce uchovat vzpomínku na to, s čím naši dědové pracovali a jak vypadala zemědělská výroba před několika desítkami let.

„Šroubky, které se dají v dnešní době koupit, jsou nejmenší dvojky. Proto jsem byl zvolit měřítko 1: 7,5. Chci totiž aby velikost šroubků odpovídala skutečnosti,“ vysvětlil autor modelů František Kořínek.

Stejné jsou nejenom šroubky. Veškeré díly na strojích odpovídají v daném měřítku skutečnosti. Modely jsou propracované do nejmenších detailů a vyrobené ze stejného materiálu jako originály. Navíc jsou všechny funkční.

František Kořínek mluví o svých modelech (zdroj: ČT24)

„Chtěl jsem, aby budoucí generace věděla, jak tyto stroje pracovaly, a aby se nezapomnělo s čím naši dědové hospodařili,“ dodal František Kořínek.

Jeho život je se zemědělstvím spjatý už od dětství. „Jsem syn zemědělce, takže už odmala jsme museli zastat hodně práce. Třeba když mně bylo deset až dvanáct roků, tak už jsem musel svážet k mlátičce mandele. Proto mám k těmto mašinám vztah,“ řekl lanžhotský kutil.

Nejprve ale musí autor tyto stroje najít. Většina z nich totiž skončila ve šrotu nebo podlehla zubu času a pomalu se rozpadla. Když už se mu podaří nějaký odložený nebo ve stodole postavený stroj sehnat, pečlivě si ho zdokumentuje.  "Načrtnu si ho, zaznamenám si míry, vyfotím z různých poloh a potom si to doma zesumíruju, přesně nakreslím výkres a podle toho to postupně vyrábím.

Pan František Kořínek chce touto výstavou dnešní i budoucí generaci ukázat, s čím naši dědové hospodařili a jaké stroje jim při práci pomáhaly. Jeho kolekce proto prý zdaleka není hotová. Stroje, které už teď připomínají dávné časy našich prarodičů, budou v lanžhotském  muzeu k vidění do konce léta.