Potápěči z Moravy po sobě v mořích zanechávají šumivou stopu

Znojmo - Představte si, že se potápíte v moři a zničehonic narazíte na láhev moravského sektu. Plnou. Připadá vám to jako nesmysl? Pak vězte, že se vám to opravdu může stát, a to díky vinařům, kteří se rozhodli zpestřit si svého koníčka – potápění.

Parta pěti mužů ze Znojemska si s sebou na ponor bere kromě neoprenu také láhev sektu. Tu pak na nějakém zajímavém místě zanechá jako pozornost pro další potápěče. Protože se skupina poslední roky zajímá hlavně o lokality, kde leží vraky lodí a ponorek, ocitají se láhve především tam. Výjimkou nejsou ani podmořské jeskyně. Důležité je, aby místo mělo tu správnou atmosféru.

Potápěči z Moravy zatím navštívili hlavně okolí Evropy – sekty uložili například do Jaderského nebo Středozemního moře. Láhve se ale objevují i v Rudém moři nebo u pobřeží Číny. V současné době jich pod hladinou čeká na objevení asi dvacítka.

Moravští potápěči o ukládání lahví sektu na dna moří (zdroj: ČT24)

Spolu s láhví nechávají potápěči na místě také ampuli s informacemi o moravském sektu a kontaktem. Když se nálezce ozve, odmění jej dárkem v podobě dalšího vína. Potápěči ze Znojemska už tak navázali kontakty například s Poláky nebo Chorvaty.